Nyheten offentliggjordes i somras. Men när beslutet nu togs att tillsätta Veronika Sundström, 48, som ny landstingsdirektör från 1 november har ekonomin förvärrats ytterligare.
Prognosen för 2015 är minus 285 miljoner.
– Det är ett svårt läge men vi har både kraft och förmåga att vända det här. Vi har åtgärder på gång och medvetenheten i organisationen ökar kraftigt. Det är vårdprocesserna som är nyckeln. Att rätt person gör rätt sak i rätt tid, sade Sundström.
Läs mer: Beredd på tuffa utmaningar
Landstinget har i år fått högre personalkostnad och högre kostnad på inhyrd personal trots att man utfört mindre vård.
– Det låter konstigt men det beror på att vi har flaskhalsar. Man kan ta exemplet att en hel operationsavdelning inte kan gå för fullt eftersom man saknar en enskild specialiserad kompetens, samtidigt som vi har vårdavdelningar som går för fullt.
Landstinget har vidare fått igång patienthotellet och projektet "vårdnära service" men inte fått någon effekt alls i besparingar.
– Vi måste titta ännu närmare på arbetssätt inne i verksamheten, men vi vet att effekten av de här satsningarna kommer under 2016, sade Sundström.
Läs mer: Läget värre än väntat för landstinget
När delårsrapporten till och med augusti behandlades krävde oppositionen hårdare tag och skarpare formuleringar än att "divisionerna ska arbeta fokuserat och målinriktat...".
– Jag kan inte acceptera att delårsrapporten godkänns, inte minst med tanke på kritiken från revisorerna. Vi måste se till att divisionerna följer fattade beslut, sade Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiets gruppledare.
Folkpartiets gruppledare Jens Sundström föreslog att styrelsen skulle frysa budgetposter som inte är beslutade, exempelvis satsningar på projektverksamhet, medan Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson gick allra längst och yrkade på en rad konkreta åtgärder. Bland annat strikt anställningsprövning, stopp för representation och konferenser, minskade kostnader för resor och möten.
– Vi måste överväga varje anställning noga. Det är på antalet anställda som de stora pengarna finns att hämta hem, sade Karlsson.
Landstingsrådet Maria Stenberg (S) vek dock inte från majoritetens linje.
– Det är lätt att ta till ord för ambitioner men svårare att ta till ord för vad det skulle innebära för anställda och för den vård vi har skyldighet att utföra, sade hon med adress Backgård.
Att skära ned medlen för regional utveckling var inget alternativ.
– Det är att bita sig själv i rumpan flera gånger.