LULEÅ
De tidigare rivningshotade husen i Svartöstaden som kommunen beslutat renovera ligger på Laxgatan 10 och på Sandgatan 32, där Per-Erik Hansson, 70, bor. Han säger att det har känts otryggt när diskussionerna om rivning förts.
Per-Erik Hansson har bott i lägenheten i 50 år.
– Jag flyttade hit från Gällivare 1966 för jobb på SSAB. Först bodde jag som inneboende sedan tog jag över lägenheten, säger Hansson.
Han har dusch i källaren och det går bra, tycker han. På väggen i vardagsrummet hänger en älgkrona, en 13-taggare som han fällt. Lägenheten är inte renoverad alls och i köket är de gamla skåparna kvar, målade i grönt.
I våras flyttade den andra hyresgästen och han blev helt ensam i huset.
– Det är bra att de rustar, absolut, och jag hoppas att jag kan bo kvar, annars vete tusan... Jag tycker om att bo här och jag har det så fint. Jag brukar gå på intresseföreningens möten jag tycker att de är bra. Vi vill ha kvar kulturen som finns här i Svartöstaden.
Mikael Wänstedt, chef för fastighetsavdelningen vid Luleå kommun, säger att renoveringen av husen ska dra igång till hösten.
– Det blir en rejäl renovering. Husen renoveras för att skapa bostäder för kommunens och socialförvaltningens behov, säger han.
De som bor i husen kommer att få all information.
– De kommer inte att förlora någonstans att bo, men det kan bli tal om en ersättningsbostad, säger Wänstedt.
Kommunen har åtta hus med sammanlagt 26 lägenheter som skulle säljas eller rivas i Svartöstaden.
1988 togs en detaljplan som gjorde att husen hamnade på mark som är industrimark eller grönområde, men de revs inte.
De två fastigheterna som nu renoveras ligger inom planområde för bostäder.
Läs mer: Kamp för Svartöstadshusen
För att kunna ha bostäder i de andra sex rivningshotade fastigheterna krävs en ändring i detaljplanen. Inför beslutet kring dessa har man beställt en kulturmiljöinventering av kommunens fastigheter i Svartöstaden, och så ska det undersökas om förutsättningar som låg till grund för rivningsbesluten från 80-talet fortfarande gäller. Kommunen har för avsikt att ha en dialog med boende i Svartöstaden. Ett första möte med Svartöstadsborna är inbokat den 15 juni.
I området finns en aktiv intresseförening som kämpar för att bostäderna ska bli kvar, att de inte ska lyxrenoveras och att man ska bevara den speciella karaktär som finns i Svartöstan.