Hoten mot Norrbotten

Den demografiska utmaningen är det största problemet för Norrbotten.Det slår en grupp forskare fast i en färsk rapport som Nordiska ministerrådet står bakom.

Forskaren Alberto Giacometti besökte Norrbottens under studien. "Norrbotten var fantastiskt, en positiv överraskning", säger han.

Forskaren Alberto Giacometti besökte Norrbottens under studien. "Norrbotten var fantastiskt, en positiv överraskning", säger han.

Foto: Privat

luleå2019-03-26 05:00

I studien har forskningsinstitutionen Nordregio tittat närmare på förutsättningarna för överlevnad för ett antal nordiska regioner. Norrbotten är särskilt intressant bland annat på grund av länets beroende av naturresurser och det låga befolkningstalet.

I rapporten pekar forskarna på att Norrbottens ekonomi, på grund av naturresurserna, tillhör en av de rikaste i Sverige - men det finns ett flertal hot. Huvudforskaren Alberto Giacometti lyfter den demografiska utmaningen som ett av de största problemen på sikt.

– Bristen på kvinnor är en stor fråga, säger han.

Kvinnorna lämnar länet. I och med att industrierna utgör basen i regionen är sysselsättningen högre för män än kvinnor. Kvinnorna i sin tur är högutbildade och flyttar för attraktiva jobb.

Därtill är inte inflyttningen till länet särskilt hög, med undantag för Luleå. Den låga befolkningstillväxten tillsammans med en stigande ålder samt bristen på attraktiva jobb gör att den demografiska utmaningen blir än större.

– Man får inte tillräckligt med folk som får nya idéer, innovationskedjan blir lite osäker.

Hur ska man få folk att flytta till Norrbotten?

– Redan nu ser man att turistnäringen växer vilket attraherar. Men även digitala lösningar så som vård på distans och digitalt lärande behövs. Den digitala infrastrukturen blir allt mer viktig, säger Alberto Giacometti.

Ett annat hot för Norrbotten är länets beroende av naturresurser, något som kan bli ett akut problem.

– Man är så beroende av världsmarknaden och konjunkturerna.

I studien lyfter forskarna de drastiskt minskade råvarupriserna som en följd av den globala finanskrisen 2009. Om hur de negativa effekterna inte blev så stora på grund av att krisen var kortvarig samt att gruvföretagen hade en buffert som gjorde det möjligt för dem att överleva.

– Man måste vara ekonomiskt försiktig.Vi har sett det i flera av våra studier att oftast agerar regionerna på nuläget och kanske inte alltid tänker så långt. Regionen och kommunen behöver tänka på att skapa en arbetsmarknad där man är mindre beroende av stora enskilda företag och näringar. Man behöver en varierad arbetsmarknad, om priserna på malm plötsligt rasar så måste det finnas något att falla tillbaka på.

Nordregio är en forskningsinstitution inom regional utveckling etablerad av Nordiska ministerrådet och studien om "resiliens" är en del av det nordiska samarbetsprogrammet för regionalutveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om