Förtvivlan är stor bland föräldrarna efter sparförslaget att stänga Vitå- och Klöverträskskolan. Utöver alla frågor kring barnens trygghet, skoltransporterna och den omväga pendlingen, finns i bakgrunden också orosmoln kring hur huspriserna drabbas.
– Det här påverkar garanterat priserna. Intresset att bo i byar som Vitå kommer att svalna, säger Hans Andersson, Mäklarhuset.
Han har arbetat som mäklare i Råneåbygden i cirka 20 år och sett en gynnsam prisutveckling i Vitådalen, trots att byaskolan har varit hotad även tidigare.
– I och med att skolan räddades då, har det varit en fortsatt positivt. Vitå har varit populärt. Vi har ju sett hur antalet småföretagare har blivit fler både där och i Jämtön också.
Inte bara barnfamiljer är spekulanter, men målgruppen är ändå av stor betydelse i Vitådalen och Jämtön.
– Ungefär hälften, 50 procent, av de som har köpt hus i byarna är småbarnsfamiljer.
Och just närheten till en förskola och/eller grundskola i byn är avgörande, menar mäklaren.
– Unga barnfamiljer frågar alltid hur långt det är till dagis och fritids. Enormt stor betydelse. Det handlar ju om att behålla den livskvalitet man får när man flyttar ut i byn.
Hans Andersson jämför med utvecklingen i Niemisel, där den kommunala skolan lades ner.
– Då var byn inte alls lika attraktiv längre. När sen friskolan öppnade förändrades det tillfälligt, men tyvärr har ju även den stängt nu.
Han får också många frågor om kollektivtrafiken i bygden.
– Många undrar kring bussförbindelserna till Vitå och Niemisel, som tyvärr är de väldigt dåliga i dag.
Vad blir effekten på sikt?– Folk kommer att flytta från byarna. Så sent som förra veckan var jag på besök hos en familj i Jämtön som funderade i de banorna. Allt fler tänker likadant nu. Och det gynnar inte prisutvecklingen.
Även Lars-Göran Niemi, Skandiamäklarna, betonar vikten av skolornas närhet.
– Jag sålde ett hus i Klöverträsk nyligen. Det viktiga för familjen var att skolan skulle få vara kvar, eftersom den också har så god renommé. Nu kan det bli svårt att sälja hus i byarna överhuvudtaget, om man ska hålla sig till marknadspriserna. Risken är att priserna dumpas ordentligt.
Han bor själv i Svartöstaden, som förlorade sin skola för några år sedan, och Lars-Göran Niemi menar att detta påverkar även den statsdelen, trots närheten till Örnässkolan.
– Snart bara gamlingar som mig kvar här. Det blir permobilar på gatorna i Svartöstaden framöver, säger Lars-Göran Niemi.
Andreas Aspholme, Svensk Fastighetsförmedling, sålde en fastighet i Vitå i slutet av januari, innan skolnedläggningarna aktualiserades på allvar.
– Då blev priset 785 000 kronor för en fullstor villa. Köparen var en familj med ett barn i treårsåldern, de hade vuxit upp i en by och sökte sig tillbaka till den tillvaron. Jag vet inte hur mycket skolnedläggningarna belystes då.
Han tror inte att skolans öde får en katastrofal effekt på den fortsatta utvecklingen, eftersom slutpriserna redan i dag ligger under marknadsvärdena i Luleå.
– Så länge man har rätt köpare behöver det inte få så stor betydelse. Exempelvis kan yngre killar med intresse för skotrar och fyrhjulingar vara fortsatt intresserade av billiga hus i bygden.
– Ändå klart att det blir kännbart. Det blir inte samma utveckling mot en levande landsbygd som man hade hoppats, med fler barnfamiljer som fyller på allteftersom, säger Andreas Aspholme.