Kvinnan hade behandlats mot äggstockscancer under 2005 och gick därför halvårsvis på återbesök hos kvinnokliniken. Under den sista kontrollen i mars 2009 såg man inga tecken på ny tumörbildning. Knappt två månader senare utfördes ett ultraljud då man fann en misstänkt tumör i levern och kvinnan skickades på röntgen.
Inget besked kom
Kvinnans läkare konstaterade att det med största sannolikhet fanns en ny tumörbildning och lovade att skriva en remiss till gyn.onkologen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå så att behandling kunde påbörjas omedelbart. Men sedan gick det fel. Kvinnan väntade, men inget besked kom. Enligt makens skrivelse till Socialstyrelsen började hon då känna oro över att hon kanske glömts bort. Den berörda läkaren hade tagit semester och en annan läkare på Sunderby sjukhus försäkrade att remissen till Universitetssjukhuset skickats iväg. Senare skrev läkaren i journalen att remissen inte fanns i deras system. Men någon kontroll om den skickats iväg eller inte gjordes aldrig.
Blev inlagd
Kvinnan försökte under slutet av juni efter att ha genomgått magnetröntgen få medicin för smärtor i buken men blev i stället inlagd på kvinnokliniken för att få hjälp med smärtlindring. Inte heller läkaren på kvinnokliniken ska ha kontrollerat om remissen till NUS skickats iväg, trots att kvinnan frågade om detta. Någon gyn-undersökning ska inte heller ha gjorts när hon lades in. Kvinnan blev sedan sämre och drabbades av stora problem med tarmen.
Kvinnan avled i juli till följd av tarmproblemen och i efterhand har man enligt mannens skrivelse kunnat se att hennes läkare inte skickat någon remiss till gyn.onkologen på universitetssjukhuset och inte heller utsett någon ansvarig läkare under sin semester.
Maken menar att utgången sannolikt blivit en annan om remissen skickats iväg och om någon ansvarig läkare blivit utsedd och engagerat sig för sin patient.