I topp på komplistan

Anders Österlind, överläkare på Sunderby sjukhus infektionsklinik, toppar läkarnas lista över mest outtagen jourkomp.Att införa ett tak på max 500 komptimmar per läkare har han inget emot.- Det är inget självändamål att ha många jourtimmar, säger han.

Anders Österlind har över 6 000 komptimmar på kontot. Det är jourtimmar som har samlats på hög under 20 års tid. "Det är inget självändamål att ha många jourtimmar", säger han.FOTO: Pär Bäckström

Anders Österlind har över 6 000 komptimmar på kontot. Det är jourtimmar som har samlats på hög under 20 års tid. "Det är inget självändamål att ha många jourtimmar", säger han.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-02-17 06:00
Anders Österlind har över 6 800 timmar outtagen jourkomp, vilket motsvarar mer än tre års ledighet.
Hur det är möjligt att samla ihop över 6 000 komptimmar? Förklaringen heter "bakjour", vilket är en beredskap som läkarna har från hemmet under nätter och helger.
Turas om att ha bakjour
På Anders Österlinds avdelning är det drygt sju heltidsanställda läkare som turas om att ha bakjour.
Det finns alltid en läkare från infektionsavdelningen som är tillgänglig via telefon, dygnet runt hela året.
Anders Österlind har bakjour mellan tre och tio gånger per månad. Under ett år hinner han arbeta ihop ungefär 200 jourtimmar.
- Kollegorna kan ringa och behöva råd i allt möjligt, från relativt enkla bedömningar till en svårare bedömning av djupa infektioner i hjärnan och så vidare, säger han.
Vilka är fördelarna med bak-joursystemet?
- Sedan mobilnätet kom igång så är vi tillgängliga direkt på ett helt annat sätt än tidigare. Vi kan ge mycket konkreta råd, dygnet runt, vilket ger en god service åt våra patienter och en högkvalitativ vård.
Nackdelar?
- För mig är det en bra arbetsform. Jag klarar mig bra, men det kan ju variera beroende på vilken stresstolerans man har. Har man problem att somna om efter att ha blivit väckt av telefonen mitt i natten kan det vara jobbigt att ha beredskap.
Var går gränsen för hur mycket bakjour ni kan ha innan patientsäkerheten blir lidande?
- Bra fråga, det finns en gräns för allting. När det börjar bli mer än tio beredskapsnätter i månaden är det för mycket.
Sparar inte
I måndagens NSD föreslog Ingemar Backman, länschef för internmedicin i Norrbotten, att det ska finnas ett tak på max 500 jourkomptimmar per läkare.
- Det skulle jag inte ha något emot. Det är inte så att man sparar och sparar, utan det är något som bara blir, säger Österlind.
Skulle det vara möjligt?
- Det beror på vad man gör med timmarna som passerar 500, det skulle vara omöjligt om alla skulle vara lediga.
Sedan Anders Österlind började sin läkarkarriär i Norrbotten 1980 har bakjouren förändrats. Han behöver inte åka in till sjukhuset lika ofta som förr, däremot har konsultationen till länets sjukhus ökat.
Yrket är intresset
Landstinget växande jourskuld sägs till stor del bero på läkarbristen. Men han upplever det inte som ett problem att kunna ta ut ledighet, bara man har god framförhållning.
- Troligtvis är jag ganska ovanlig, för jag är sällan ledig. Det är mitt liv att leva så här. Mitt yrke är mitt stora intresse, säger Anders Österlind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om