Inga brandvarnare i de allmänna utrymmena

En student, som vill vara anonym, vid Luleå tekniska universitet, blev utan bostad vid branden på Porsögården i november.
Nu sitter hon ännu en gång på krismöte efter att huset hon bor i eldhärjats.
– Det är så jävla obehagligt att det brinner igen, säger hon.

Två bränder på mindre än en vecka har drabbat studentboenden i Luleå. Denna gånga var det en tvättstuga på Kårhusvägen som eldhärjades.

Två bränder på mindre än en vecka har drabbat studentboenden i Luleå. Denna gånga var det en tvättstuga på Kårhusvägen som eldhärjades.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-09-04 07:44

Bara tre dagar efter branden på Klintbacken brann det på tisdagen igen i ett studentboende, denna gång på översta våningen på Kårhusvägen 5. Branden startade i en tvättstuga i eller omkring ett torkskåp. Huset utrymdes och området runt huset fylldes av studenter.

De som bor på översta våningen larmades inte av brandvarnare, det finns nämligen inga i de gemensamma utrymmena som kök, korridor och tvättstuga.

Filip Holmgren sitter på en kantsten utanför huset. Han bor på samma våning som branden startade

– Det var en kompis som bor längre ner som ringde och sade: folk skriker att det brinner på din våning. Jag trodde att det var någon som skämtade, men när jag öppnade dörren var det en vägg av rök i korridoren. Jag stängde igen, tog ett djupt andetag och sprang till brandtrappan, säger han.

Bostadslös för andra gången

Den anonyma student som NSD pratat med, var på väg hem när hon hörde att det brann. Hon och några till sprang in i huset och knackade på dörrar.

Studenten har tidigare erfarenhet av bränder, hon bodde i studentboendet Porsögården som brann i november 2012. Då blev hon av med alla sina tillhörigheter, hon säger att hon först i juni fick igen en bråkdel. Fram till i april har hon bott hos kompisar, då fick hon lägenhet på Kårhusvägen, våning sex.

Dagen innan Porsögårdsbranden hade det brunnit i en affisch i tvättstugan. Den stora branden startade köket och spred sig ut i allrummet. Polisen misstänkte grov mordbrand, eftersom ingen naturlig brandorsak har kunnat fastställas.

Inte heller på Porsögåden fanns brandvarnare i de allmänna utrymmena.

Hotad med böter

Efter sina erfarenheter har hon har kontaktat Lulebo för att själv bekosta brandvarnare i köket.

– När jag kom till Kårhusvägen märkte jag att det inte heller här fanns brandvarnare i köket. Det svar jag fick från Lulebo var att jag inte fick sätta upp brandvarnare.

Då lade hon ut en på en hylla i köket.

– Men då kom någon, jag tror det var de som städar och knackade på dörren och frågade om det var min. De sa att det skulle bli 500 kronor i böter om jag gjorde om det.

Inga bötesdirektiv

Lulebos Ulf Ohlsson, säger att bolaget inte har direktiv om böter för att lägga en brandvarnare i köket.

– Vår entreprenör ska i och för sig ta undan det som inte tillhör fastigheten i gemensamhetsutrymmena. Men det är inte rimligt att få sådana böter för att man lagt ut en brandvarnare, säger Ohlsson.

Han säger att anledningen till att Lulebo inte vill låta boenden sätta upp brandvarnare i gemensamma lokaler är att de ska besiktas, underhållas och byta batteri och att det skulle bli oklart vem som ansvara för det.

– Sitter det brandvarnare där är det Lulebos ansvar och brandvarnare som inte fungerar är en falsk trygghet.

Han poängterar att bolaget följer de regler som finns för brandvarnare. Efter branden på Kårhusvägen säger han att Lulebo ska analysera det som hänt.

– Vi får diskutera det här med brandvarnare vidare. Vi är rädda om våra hyresgäster.

Betalar gärna mer

Den anonyma studenten säger till NSD att hon gärna betalar 20 kronor mer i hyran för att täcka kostnader för brandvarnare.

– Jag skulle vilja veta vad det skulle kosta med brandvarnare jämfört med den sanering som de nu måste göra. En annan sak är att det inte finns några brandsläckare utan brandposter med vatten. Är det inte bättre att ha brandsläckare för bränder i kök och tvättstuga?

Fakta: Branden Kårhusvägen

Räddningstjänsten larmades 16.30 och de fick snabbt kontroll på branden och släckte den. De gick igenom huset och såg till att ingen var kvar där.

I studentboendet finns 117 rum i åtta våningar.

Under kvällen tog universitetet hand om studenterna, de fick information från bland annat räddningstjänst, polis, och Lulebo.

Alla studenter fick komma tillbaka till sina rum vid 21-tiden, utom de som bor högst upp. De fick komma in en halvtimme senare och de av dem som ville, fick bo på hotell en natt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om