I Piteå har Strömbackaskolan infört mobilförbud för eleverna på lektionerna inför denna hösttermin. Det är något som eleverna på Luleå gymnasieby haft i flera år, även om tillämpningen varierar.
– Det är väl egentligen bra för att man ska fokusera på skolarbetet, säger Elias Lundbäck som går samhällsprogrammet på Hackspetten.
– Jag tycker att det är bra, då stör det inte. Man får lyssna på musik på en del lektioner, man får ha den i fickan men inte hålla på och klicka på den, säger Tuvalie Juntti som går ekonomiprogrammet på Hackspetten.
I Luleå gymnasieby finns inte någon övergripande policy när det gäller mobiltelefoner säger gymnasiechefen Eva Lindbäck. De tio rektorerna på de tre olika enheterna; Kungsfågeln, Hackspetten och Lärkan får utforma vilka regler som ska gälla för elevernas bruk av mobiltelefoner under lektionstid.
– Vi gör så sedan 1,5 år tillbaka att eleverna får lämna ifrån sig mobiltelefonerna. Vi har ställ som lärarna har till miniräknare, där får de ställa ifrån sig sina telefoner, säger Ewa Lundström, rektor på Lärkan.
– Sedan förra året har vi i våra gemensamma ordningsregler för huset att vi inte använder mobiltelefoner i klassrummet, säger Jonas Jönsson, rektor på Hackspetten.
Tillämpningen varierar förklarar han, i vissa klassrum ska eleverna lämna ifrån sig sina mobiler i en låda och i andra gäller att eleverna inte behöver lämna ifrån sig mobilerna, eftersom läraren inte kan ha uppsikt över alla insamlade telefoner beroende på undervisningssituationen.
– Det vi har som ordningsregel är att mobilerna ska vara ljudlösa och undanlagda under lektionstid, säger Maria Hahne, rektor på Kungsfågeln.