Ingen risk för ebolaspridning

Den dödliga sjukdomen ebola har nått Europa. Finns det anledning att vara orolig? NSD ringde smittskyddsläkaren Anders Österlund.

INTE OROLIG. Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten, säger att alla landsting har en beredskapsplan för smittsamma sjukdomar, som till exempel ebola.

INTE OROLIG. Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten, säger att alla landsting har en beredskapsplan för smittsamma sjukdomar, som till exempel ebola.

Foto: Kurt Engström

Luleå2014-10-08 20:00

Vilken beredskap har landstinget i Norrbotten för ebola?

– Landstinget har, åtminstone sen jag kom hit 2004, en epidemiplan. Det har alla landsting. Just det här är ett av de scenarion som vi har en beredskap för.

Vad händer om en misstänkt ebolapatient kommer till ett sjukhus i Norrbotten?

– Vi har av och till personer som kommer från länder där det finns blödarsjukor som har symtom som i värsta fall kunde vara blödarsjuka, men nästan alltid är något annat. De patienterna behandlas alltid med största försiktighet enligt de rutiner vi har. Det finns ett ställe i Sverige där man har möjlighet att vårda patienter i en högriskmiljö, och det är i Linköping. De har en specialbyggd ambulans med intensivvårdsutrustning som de kan lasta i ett Herculesplan och hämta patienter med från till exempel Norrbotten.

Har Norrbotten varit med om något liknande tidigare?

– Just den här typen av smittsam sjukdom med hög dödlighet har vi inte haft i Norrbotten.

Hur stor är risken att ebola ska börja spridas i Sverige?

– Det finns inte. Visst kan vi i allra värsta fall få en situation som i Spanien att någon enstaka person kan bli smittad på plats i Afrika. Men jag ser det som osannolikt att fler skulle smittas. Sjukvården har helt andra förutsättningar här.

Har ni i landstinget fått ta emot samtal från oroliga personer?

– Nej, inte från några privatpersoner vad jag vet. Däremot från folk i vården som undrar över vissa praktiska detaljer.

Hur smittar ebola?

– Ebola är en kontaktsmitta. Man smittas av sekret, kroppsvätskor, från personer som är sjuka i ebola. När det gäller förkylningar och liknande kan man smitta innan sjukdomen bryter ut, men när det gäller ebola så är man inte smittsam så länge man inte är sjuk och har feber. Vanligt folk ute på stan smittas inte, utan det är framför allt familjemedlemmar och vårdpersonal som kan bli utsatta för smittan.

Ebolaviruset

Ebola tillhör en grupp sjukdomar som brukar kallas blödarfebrar. Sjukdomen drabbar alla kroppens organ och leder bland annat till att kroppens egen förmåga att stoppa blödningar inte fungerar.

Utbrottet i Västafrika är det värsta sedan viruset upptäcktes på 1970-talet.

Dödligheten är drygt 50 procent. Inkubationstiden är upp till tre veckor.

Viruset smittar via kroppsvätskor, inte via luften.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om