– Även när vi vet att vi har ett bra söktryck på en viss utbildning så vet vi också att det händer mycket i en persons liv när man har sökt till utbildning. Det går inte att veta utifrån antalet sökande hur många som verkligen börjar till hösten. Därför behöver vi ha ett stort antal sökande för att veta att vi fyller platserna, säger Jennie Hägg Wilhelmsson, som är chef för avdelningen student- forskar- och utbildningsstöd vid Luleå tekniska universitet, LTU.
Enligt henne beror de tomma platserna inte på ett minskat intresse för att söka till universitetet. Antalet sökande har faktiskt ökat med nio procent jämfört med förra året, påpekar hon.
– Det är vi superglada för.
NSD listade tidigare i år de tio utbildningar vid Luleå tekniska universitet, LTU, som ger de mest välbetalda jobben. För den som väljer att lägga ned fem år på studier kan det löna sig på sikt, en medianlön på 48 700 kronor i månaden har utbildade civilingenjörer inom industriell ekonomi. Programmet är ett av de som nu är öppet för sen anmälan, tillsammans med nära ett 60-tal andra.
Samtliga av de tio utbildningar som fanns med på NSD:s lista över de som leder till det mest välbetalda jobben går fortfarande att söka. Merparten av dem är civilingenjörsutbildningar, men även kortare utbildningar, som den inom bygg och anläggning eller den till brandingenjör, med två respektive 3,5 års studietid är öppna för sen anmälan.
Förutom inom det tekniska området är många utbildningar inom vitt skilda områden, som musik, sjukvård, statsvetenskap och sociologi fortfarande öppna.
– För en del program vet vi av erfarenhet att även om vi har ett antal sökande till 30 platser så behövs 20-30 till för att vi ska vara säkra på att fylla dem. De sökande gör ju olika prioriteringar. Vissa söker till exempel ekonomiprogrammen vid flera olika lärosäten, andra söker flera olika program vid ett lärosäte, säger Jennie Hägg Wilhelmsson.
Populärast vid LTU är de tekniska utbildningarna, men i år sticker även en helt nystartad utbildning ut, Psykologprogrammet.
– Vi har 300-350 sökande där.
I de fall universitetet får alltför få sökande för att kunna starta upp ett program vid terminens början ställs det in, eller så görs ett så kallat nollintag.
– Men i år har jag ännu inte hört att vi skulle behöva vidta sådana åtgärder, säger Jennie Hägg Wilhelmsson.