Kristdemokraternas gruppledare Anette Asplund hade föreslagit maxtak och riktvärde för förskolegrupper. Kommunledningens svar blev att det redan fanns ett riktvärde på 17 barn som fungerar och avslog motionen, men Asplund lät sig inte nöja.
– Ni säger att vi har 17 barn per grupp i snitt men det kan betyda 23 barn i vissa grupper. Och om det råkar vara 15-timmarsbarn kan det i teorin vara 46. Ett maxtak är ett bra sätt att förhindra kaos, sade hon.
KD fick stöd av C, FP, MP, SD, LPO och RS. M avstod och V stödde avslaget. Centerns Carola Lidén tryckte hårt på sambandet mellan de omfattande sjukskrivningarna.
Carina Sammeli (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, var dock trygg med verksamheten.
– Vi vet att Luleå är en av de kommuner som satsar mest på barnomsorgen. Att minska grupperna är ändå alltid önskvärt men det kostar stora pengar. Vi är glada att staten därför skjutit till pengar som bland annat vi Luleå sökt att få del av, sade hon.
Folkpartiets motion om försök med betyg från årskurs fyra utlöste en hetsig diskussion. Förslaget från kommunstyrelsen var avslag, och beslutet togs efter mer än en timmes meningsutbyten.
Motionens pappa Thomas Söderström menade att Luleå borde gå med i det nationella försöket eftersom det ökar möjligheterna för eleverna att nå kunskapsmålen.
– Det vi sett sedan vi slutade med tidiga betyg är att elever med lågutbildade föräldrar inte vidareutbildat sig i samma omfattning som tidigare, sade Söderström.
Carina Sammeli menade att det inte fanns tillräckligt goda skäl för försöket.
– Vi har inte ens utvärderat försöket med betyg från årskurs sex. Det jag ser är att jag får klara besked om hur min dotter klarar sig på lågstadiet och det räcker för mig.
M och SD berömde motionen, medan vänsterblocket var hårdaste motståndarna. Monica Carlsson V) var upprörd och berättade om sin barndom, Jan Nyberg (MP) och Thomas Söderström rök ihop, precis som Thomas Olofsson (FP) och Jonas Brännberg (RS).