Det råder delade meningar bland oppositionspartiernas främsta företrädare i vilken utsträckning som Luleå kommun måste effektivisera sin verksamhet, hur kraven ska fördelas och vilka investeringar som kommunen har råd med. Partierna har ännu inte hunnit behandla chefstjänstemännens budgetförslag som presenterades på måndagen.
– Vi i Moderaterna har varnat för det i åtminstone tio år, vi har blivit förlöjligade från talarstolen i varje budgetdebatt när jag sagt att det måste göras något, annars kommer det ett stålbad. Nu är vi där, säger Anders Josefsson (M).
Det är ett måste att vidta åtgärder som sänker kommunens kostnader menar han.
– Alternativet är en enorm skattehöjning. Det slår stenhårt mot låg- och medelinkomsttagare, säger Anders Josefsson (M).
I förslaget till reviderad investeringsbudget finns två större projekt kvar; räddningsstationen på Risslan och Hertsö badhus.
– Hertsö badhus är vansinne att fortsätta med i det här läget. Vi har inte råd med det helt enkelt, säger Anders Josefsson (M).
Kritiken mot satsningen på Hertsö badhus är utbredd. 140 miljoner är avsatt för investeringen och driftskostnaden beräknas bli 13 miljoner 2022.
– Den investeringen borde absolut skjutas på framtiden, säger Dan Ankarholm (SJVP).
– Vi är mycket tveksamma, vi är inne på att skjuta det på framtiden, säger Carola Lidén (C).
– Vi har varit kritisk till byggandet av badhus på Hertsön. Vi hade hellre sett att man gått på tjänstemannaförslaget att bygga ut Pontusbadet, säger Paulina Koskenniemi, (MP).
– Med tanke på den ekonomi vi har borde vi se över och bromsa in. Vi var emot beslutet om Hertsö badhus, vi ville gå på tjänstemännens förslag, säger Thomas Söderström (L).
Vänsterpartiet har backat upp beslutet om Hertsö badhus.
– Vi från V har sagt att det ska byggas, säger Nina Berggård (V).
Flera partier är kritiska till att samtliga förvaltningar, med undantag för kommunstaben, ska spara sex procent vardera till 2022. Kommunstaben ska spara sju procent.
– Vi är kritiska till osthyvelnedskärningen. Vi tycker det är viktig att man inte skär ned på viktiga kostnader i skolan, säger Paulina Koskenniemi (MP).
– Det behövs göras vissa effektiviseringar men man ska inte skära ned på kärnverksamheten; skolan, vården och omsorgen, säger Carola Lidén (C).
– Man pratar om digitalisering och välfärdsteknik, det tror jag är betydligt överdrivet. Just inom välfärdsnämnderna är mötet mellan människor det väsentliga, säger Dan Ankarholm (SJVP).