– Jaktintresset bland studenterna är stort men det är svårt att få rätt kontakter. Därför gjorde vi något nytt och eget, säger Gustav Svensson, 25, ordförande och en av grundarna av Luleå studentjaktklubb.
Smålänningen Gustav saknade sitt stora fritidsintresse när han flyttade till Luleå för drygt fyra år sedan.
– Jag hade ju jagat mycket och tappade hela mitt jaktliga kontaktnät när jag flyttade. Till andra året bestämde jag mig för att dra igång något, så jag lastade geväret och tog bilen norrut.
Sedan dess har han tillsammans med Svenska jägarförbundet hållit kurs i jägarexamen med ett 40-tal studenter varje år. Men efter två år blev suget efter jakt ännu starkare.
– Jag och fem kompisar startade en ideell förening. Sedan gick vi ut till SCA och Sveaskog och frågade om de hade några marker där vi kunde få jaga för ett subventionerat pris. Till slut nappade SCA, och sedan även Sveaskog.
Förra hösten var första gången som studenterna drog ut på jakt tillsammans, med hjälp av inbjudna hundförare. Man jagade i Klöverträsk (SCA) och en dag på Sveaskogs mark i Morjärv.
– Det gick lite segt i början men sedan lossnade det när vandringsälgarna började röra sig framåt senhösten.
Totalt fällde man två vuxna och tre kalvar.
– Alla som jagar får några kilo älgkött var. Men eftersom vi är studenter är det ju inte helt enkelt att ta hand om köttet. De vuxna älgarna sålde vi. Det gav klubben möjlighet att betala fällavgifterna. Kalvarna styckade vi själva i ett studentkök, efter att ha slaktat dem i ett garage.
Förutsättningarna är inte de bästa. Fyrhjulingar är det ont om på Porsön, exempelvis.
– En av kalvarna fällde vi 1,2 km från närmaste väg. Vi fick släpa den hela vägen. Som tur är var det snö då. Största bekymret är ändå att vi inte har tillgång till kyl. En slaktlokal att hyra eller låna är nästa mål.
Vanligtvis kostar både arrende och fällavgifter stora pengar men studenterna får subventionerat pris av skogsbolagen.
– De ser det nog som bra reklam. Plus att de medverkar till föryngring i jägarkåren.
Nu är Luleå studentjaktklubb cirka 70 medlemmar, varav drygt hälften är aktiva jägare. Villkoret är att man är aktiv student vid LTU.
– Medlemsavgiften är bara 200 kronor. Då ingår även småviltsjakt i Klöverträsk. Att delta på älgjakten kostar 300 kronor. Vi har låga avgifter eftersom vår vision är att jakten ska kunna vara ett naturligt inslag även för studenter med knappa resurser. Alla som tar jägarexamen får ett års fritt medlemskap, säger Gustav Svensson, som är inne på sitt sista år vid LTU och hoppas att jaktlubben ska leva vidare.
– Jag hoppas det finns någon som vill ta över som ordförande.
Eftersom Gustav är jaktledare och åker till Brasilien på skolresa i dagarna så väntar jaktlaget med jakten till slutet av september. Innan dess ska medlemmarna ut och röja pass och bygga älgtorn, samt genomföra älgprov på Knöppelåsens skjutbana.
I år har man tillgång till ett nytt område hos Sveaskog, vid Kamlungekölen i Kalix kommun. Totalt har man 5000 hektar att jaga på och totalt 7+7 i tilldelning.
– Det är fantastiskt kul att jaga med studenter. Alla är så engagerade, hjälpsamma och är alltid öppna för nya idéer och förändringar