Enligt SVT går fenomenet i Sverige ut på att skjuta predatorer som inverkar på småviltstammarna. För varje djur som man dödar får man olika poäng och flest poäng under ett år vinner tävlingen
Poängsystemet: 10 poäng för en fågel. 60 poäng för en grävling. 80 poäng för räv och mård.
”Alla vet ju att predatorerna har en stor inverkan på småviltstammarna, så därför genomför vi denna tävling. Tävlingen gäller bara för vilt fångat/skjutet inom kretsens geografiska område", står det på en av de poängtävlingar som SVT hittat på Jägareförbundets hemsida.
Djurens rätt är starkt kritisk till tävlingarna.
– Det här är osmakligt. Djuren används som underhållning i den här typen av tävlingar, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, till SVT.
– Det är ingenting som vi i förbundet har något regelverk för. Det är nog mer ett sätt att få upp intresset för predatorjakten, säger Christina Nilson Dag, informationsansvarig på Jägareförbundet, till SVT.
Enligt SVT blir det allt populärare i USA med stora jakttävlingar där det gäller att skjuta så många och så stora rovdjur som möjligt. Många jägare lockas av prissummor på upp till flera hundra tusen kronor.
Svensk jakts chefredaktör Martin Källberg skriver under rubriken "Pinsamt uselt, SVT" att han misstänker att SVT går Djurens rätts ärende och sprider felaktigheter i syfte att svartmåla jakten och jägarna.
Källberg skriver bland annat: "Sanningen är denna: De flesta jaktlag med självaktning bedriver viltvård i form av predatorjakt. Det kan handla om fällfångst, åteljakt på räv, kråkjakt. På många håll delar jaktlaget ut något litet symboliskt hederspris efter säsongens slut till den jägare som lyckats bäst. Detta för att stimulera den nödvändiga predatorjakten. Men jaktetiken är alltid överordnad. Alltid. Detta skulle SVT:s reportrar ha kunnat bemöda sig om att ta reda på. Det minsta man kan kräva är att de åtminstone kontrollerar Djurens rätts påståenden".