Jättelikt fraktplan i Luleå

Under torsdagen var det farväl till F21:s räddningshelikoptrar.De två svenska militära Super Pumorna lastades i ett jättelikt ukrainskt transportflygplan med destination någonstans i Afrika.- En logistisk mardröm, säger kapten Mats Hällefors.

Kapten Mats Hällefors, helikopterflottiljen i Linköping, har uppdraget att frakta F21:s gamla räddningshelikoptrar till Afrika.  Till höger informationschef Johan Brolin, F21.

Kapten Mats Hällefors, helikopterflottiljen i Linköping, har uppdraget att frakta F21:s gamla räddningshelikoptrar till Afrika. Till höger informationschef Johan Brolin, F21.

Foto: Jan Bergsten

LULEÅ2011-01-20 18:11

Mats Hällefors har kommit från helikopterflottiljen i Linköping och det är han som organiserar transporten av krigsmaterielen från sitt land i flygplanet från ett annat land och till övningar i ett tredje.

Var destinationen står för det stora Antonov-flygplanet vill han inte säga. Sveriges försvar är numera väldigt hemligt.

- Det är någonstans i Afrika. Dessa helikoptrar har anpassats för uppdrag på södra breddgrader. Här i Norrbotten har de klarat snöstormar och nu ska de klara sand som yr. Vi ska öva i Afrika och se om helikoptrar och besättningar klarar uppgiften. Sedan är de färdiga att sättas in i utlandsuppdrag när regeringen säger till.

Problem vid dåligt väder
Det som lyfte från Kallax under torsdagen var de två Super Puma-helikoptrar som tidigare användes för försvarets egen flygräddning. Sedan den 1 april förra året är också denna verksamhet privatiserad.

- Nu sker flygräddningen från Sundsvall. Det kan innebära problem om flygvädret är för dåligt i Sundsvall. Då står vi utan, säger Johan Brolin.

En månad i Afrika

Efter en månad i Afrikas sandöknar blir det återtransport till Luleå för helikoptrarna. Då ska allt vara övat och klart inför en två år lång insats i Afghanistan med start första april.

Läs mer i fredagens NSD.

Antonov An-124

Världens största serietillverkade fraktflygplan. Utvecklades av Sovjetunionen och flög för första gången 1982, sedan 1992 också i civil trafik. Över 40 sådana flygplan är i drift och hälften av dem i civil trafik.

Den militära versionen klarar en last på 150 ton gods och 88 passagerare på övre däck. Lastutrymmet är 36 meter långt, 6.4 meter brett och 4.4 meter högt.

I maj 1987 sattes ett världsrekord med en An-124 när det flög 2 015 mil utan tankning. Flygturen tog 25 timmar och 30 minuter och flygplanet vägde 455 ton när det lyfte.

En förstorad variant har också byggts med beteckningen An-225. Den bjässen kan lasta 250 ton gods.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om