– Det här är ett jättelyft för A-huset och för hela LTU, säger Lise-Lott Martinsson-Ekman, chef och ledare för projektet Sveriges bästa studiemiljö.
Vägen till invigningen har inte varit enkel, eftersom den tvååriga ombyggnationen pågått samtidigt med undervisningen, med allt var det innebär.
– Det har inte varit så roligt alla dagar men det känns desto bättre nu, säger ToyneRingwald, fastighetschef vid Akademiska hus.
20 000 kvadratmeter har byggts om, huset har fått såväl en tredje våning som en väggmålning (se faktaruta). Tanken har bland annat varit att skapa nya lärandemiljöer. Man har skapat fler studieytor med olika slags grupprum i närheten av klassrummen. Undervisningssalarna ser olika ut och har en konferenskänsla med heltäckande mattor och möbler enkla att flytta om.
– Man ska se varandra och mötas. Tanken är att skapa möjlighet för en annan typ av lärande och att göra olika val. Eleverna kan själva diskutera sig fram, exempelvis, säger Lise-Lott Martinsson-Ekman.
Tanken har också varit att anpassa lokalerna till dagens studenters beteende och önskemål.
– För tio år sedan gick studenterna hem efter lektionerna. Nu blir man kvar. Det ställer helt andra krav på oss som universitet i form av fik, restauranger, avslappningsmiljöer och tysta ytor.
Exempelvis har "mikrolandet" skapats, en yta för måltider. Sopor sorteras och soprummet har fått en fototapet för att respekten ska höjas. Huset har rymd och stort ljusinsläpp. Även många innerväggar är glasade.
– Det skapar en känsla av att man ser saker hända. Det kan vara lite tudelat eftersom det kan upplevas störande men man får lära sig att fokusera, säger ToyneRingwald.
Även utemiljöer på innergården har skapat med vilstolar.
– Att kunna ta ett fika utomhus är något som uppskattas av eleverna, säger Lise-Lott Martinsson-Ekman.
Att förändringarna uppskattas intygar eleverna. Clara Langner, Hanna Wide, Alice Wide Karlsson, Michelle John och Amanda Wiklund Wårell har ett grupparbete i ett rum med runda snurrfåtöljer.
– Det är som att man kan säga mer här. Det blir mer avslappnat och man tänker lite annorlunda, säger Hanna Wide.
LTU:s rektor Johan Sterte vitsade med ord och ordspråk i sitt invigningstal.
– Vår ambition är att skapa Sveriges bästa studiemiljöer. Med det här bygget är vi ett steg på vägen, sade han.