JK utreder inte nazistflagga

JK har beslutat att inte inleda någon förundersökning om hets mot folkgrupp efter att en flagga med hakkorsmotiv hissats i en flaggstång utanför stadshuset i Luleå.

Oönskad flagga. Så här såg det ut utanför stadshuset i Luleå den 20 april.

Oönskad flagga. Så här såg det ut utanför stadshuset i Luleå den 20 april.

Foto: Läsarbild

Luleå2014-06-11 18:45

Det var söndagen den 20 april som flaggan – en röd med en svastika, ett hakkors, i mitten – uppmärksammades utanför stadshuset i Luleå.

Polisen beslagtog flaggan och inledde en förundersökning om hets mot folkgrupp. Därefter gick flaggan och anmälan vidare till Justitiekanslern, JK.

Efter besiktning av flaggan gör JK bedömningen att den framställts i tryckpress. Det tryckfrihetsbrott som skulle kunna komma ifråga är hets mot folkgrupp. Enligt tidigare beslut i Högsta domstolen är spridning av nazistiska symboler ett sådan brott.

JK skriver också att det finns anledning att anta att brottet hets mot folkgrupp har förövats. Men den föreliggande utredningen har inte kunnat klarlägga vem eller vilka som skäligen kan misstänkas för brottet.

Därför har JK gjort bedömningen att ett brott har begåtts, men att det framstår "utsiktslöst att ytterligare utredning skulle kunna leda till att någon eller några kan lagföras för brottet".

Därför har Justitiekanslern tagit beslutet att inte inleda någon förundersökning.

Att polisen tog flaggan i beslag och inledde förundersökning saknar rättsverkan, enligt JK.

Flaggans fortsatta öde blir nu ett ärende för polismyndigheten i Norrbotten.

Samma beslut togs av JK även efter flagghissningen utanför Centrumskolan i Kalix 27 april.

Tryckfrihetsbrott

JK är ensam åklagare vad gäller tryckfrihetsbrott. Endast JK får inleda förundersökning eller besluta om tvångsmedel med anledning av misstankar om sådant brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om