Det är onsdag strax efter lunch och Stina Thunberg, lärare i akademisk svenska på Korta vägen, har kommit med deltagarna till Kulturens hus för att göra ett studiebesök på Stadsbiblioteket.
Deltagarna är June Chen, 39 år, är apotekare från Nya Zeeland, Monika Pachytel, 37 år, är redovisningsekonom från Polen, Reshma Basnet, 28 år, är genusvetare från Nepal och Omar Ali, 30 år, är litteraturvetare och filmare från Egypten.
"Jag tycker att Korta vägen är en bra möjlighet för människor som kommer från andra länder att lära sig mer om svensk kultur, arbetsmiljö och hur man får jobb", säger June Chen som flyttade till Luleå tillsammans med sin sambo när han fick en doktorandtjänst på LTU.
Foto: LG Norlin
"Min dröm är att börja jobba som redovisningsekonom i Sverige, som jag gjorde i mitt hemland", säger Monika Pachyte.
Hon träffade sin svenska pojkvän i Krakow för sex år sedan och de bestämde sig för att flytta ihop i Sverige. Nu gäller det bara för henne att komma in i arbetslivet. "Det är inte lätt", säger hon, men hon tycker att Korta vägen är en bra hjälp.
Foto: LG Norlin
Reshma Basnet, 28 år, från Nepal, är forskare inom genusvetenskap och migration. "Nu har jag fått sommarjobb på ett äldreboende och sedan ska jag kanske börja med praktik", berättar hon.
Foto: LG Norlin
Omar Ali, 30 år, från Egypten, är litteraturvetare och filmare. "Jag skulle gärna vilja börja jobba på bibliotek", säger han.
Foto: LG Norlin
På biblioteket får de en rundvisning av Mairead Sandlund, 46 år, bibliotekarie från USA, som själv gick Korta vägen för tolv år sedan då hon var ny i Sverige.
Efter en guidad tur i biblioteket slår de sig ner och samtalar i ett avskilt rum och Mairead Sandlund berättar om sina egna erfarenheter av att ta sig in i det svenska samhället.
Bibliotekarien Mairead Sandlund, som själv kom in i det svenska arbetslivet via Korta vägen, visar biblioteket för June Chen, Monika Pachyte, Reshma Basnet och Omar Ali som går Korta vägen just nu.
Foto: LG Norlin
Reshma Basnet, June Chen och Monika Pachytel är alla på jakt efter jobb i Luleå.
Foto: LG Norlin
– För mig var det en lång process, trots att min mamma är för Sverige. Det var jobbigt både att komma in i arbetslivet och svårt att hitta vänner – svårare än i mitt hemland, säger hon.
Mairead Sandlund berättar om sin egen väg in i Sverige för de som är nyare i Sverige än hon. "Det är kul. Jag känner igen energin hos dem. Det är spännande men osäkert. Men man måste försöka tro att det kommer att bli bra. Ni är starka och har redan tagit er hit", säger hon.
Foto: LG Norlin
Att behöva bygga upp allting på nytt var prövande för självkänslan – inte minst att börja prata ett nytt språk – men när hon började jobba blev det lättare.
Reshma Basnet, June Chen, Monika Pachyte och Omar Ali lyssnar när Mairead Sandlund berättar om hur det var för henne när hon kom till Sverige från USA. Hon delar sina erfarenheter av att etablera sig i samhället, på arbetsmarknaden, och skaffa nya vänner. "Det var svårt. Det har ni säkert själva erfarenheter av", säger hon.
Foto: LG Norlin
– På en svensk arbetsplats är fika halv tio väldigt viktigt. Även om man inte tycker om kaffe eller te ska man vara med då och försöka delta i samtalet. Det är mer än bara kaffe, säger hon till gruppen som lyssnar uppmärksamt.
Mairead Sandlund berättar om allt som finns på Stadsbiblioteket i Kulturens hus för den intresserade gruppen.
Foto: LG Norlin
June Chen har fått praktikplats på ett apotek och börjar på måndag. Hon kom hit för två år sedan tillsammans med sin sambo som är doktorand på LTU.
– Min dröm är att få jobb som apotekare i Sverige och att bilda familj här, säger hon och visar magen – i juli kommer barnet.
Hon tycker att Korta vägen är en bra möjlighet att lära sig mer om svensk kultur, arbetsmiljö och hur man får jobb.
– Jag tror det är svårt när jag inte kan svenska så bra, men jag ska kämpa på och det kommer att bli lättare efter hand, säger hon.
June Chen är apotekare, Monika Pachyte är redovisningsekonom, Reshma Basnet är genusvetare och Omar Ali är litteraturvetare. Alla vill ha jobb i Luleå.
Foto: LG Norlin
Deras lärare Stina Thunberg menar att norrbottniska arbetsgivare borde bli mer öppna för utländsk arbetskraft, särskilt med tanke på den kompetensbrist som råder i länet.
Stina Thunberg, lärare i akademisk svenska på Korta vägen, tror att arbetsgivarna i Norrbotten skulle ha mycket att vinna på att öppna dörrarna för den internationella arbetskraft som redan finns på plats i länet.
Foto: LG Norlin
– Det finns vissa som är väldigt intresserade, medan det i andra branscher är jättesvårt.
Idag har arbetsgivare så specifika krav på dem de ska anställa att rekryteringsprocesser ibland avbryts.
– Man kanske behöver fundera på om man istället kan ha ett klimat där de anställda kan växa på arbetsplatsen, säger hon.