– Om jag jämför med en person som råkar ut för en trafikolycka är det stor skillnad på hur det fungerar. Där går försäkringsbolaget självmant in och tar kostnaden för ombudet.
Lars-Ola Glaad har själv fått hävda sina rättigheter mot Försäkringskassan.
– Även om det finns andra funktioner som ska träda in, fackföreningen och arbetsgivaren exempelvis, så är det olyckligt att det skiljer sig. För de som råkar ut för en arbetsplatsolycka har inte mer kraft att driva sitt ärende än trafikoffer.
Som målsägandebiträde ska Maja Lundquist se till att Glaad får skälig ersättning om fallet når domstol.
– Det handlar om mellanskillnaden mellan lönen och sjukpengen. Det kan också bli tal om kränkningsersättning, alltså kompensation för lidande.
Gången vid en arbetsplatsolycka är att Arbetsmiljöverket polisanmäler ärendet om man misstänker arbetsmiljöbrott. Om åklagaren sedan väcker åtal blir det staten som stämmer företaget eller företagen. Förundersökningarna drar ofta ut på tiden, ibland flera år, beroende på hård arbetsbelastning.
– Utredningarna kompliceras av att flera företag ofta är inblandade, det är entreprenörer och underentreprenörer. Det kan vara svårt att härleda ansvarsbiten, säger Anita Israelsson, chef vid Arbetsmiljöverket i Norrbotten.
2,8 procent (se faktaruta) av de polisanmälda olyckorna leder till åtal. Det är en låg siffra, tycker Anita Israelsson.
– Ofta handlar det om väldiga tragedier. Uppenbarligen räcker inte arbetsmiljölagen till för fällande domar.