Kallax surströmming - fångad vid Sundsvallskusten
Norrbottensföretaget BD fisk har fiskat större delen av årets strömmingsfångst utanför Sundsvall.Det för att kunna säkra årets produktion.- I fjol var det problem med råvaran i Norrbotten, säger Ahti Liikamaa, verkställande direktör för BD fisk.
Foto:
- Vi fick inte in ens i närheten av den mängden vi egentligen ville ha, säger Ahti Liikamaa.
- Det är inte roligt att bara ha 120 000 burkar när vi vet att vi kan sälja 200 000. Det är klart att det är ett inkomstbortfall.
Kallax surströmming låter som det är lokalproducerat, men egentligen är strömmingen fiskad 50 mil härifrån?
- Det är våra egna fiskare som har fiskat, för att säkra in råvaran. Vi kan inte bara förlita oss på marknaden här, helt plötsligt finns det kanske ingen strömming och då blir vi utan surströmming, det vore en katastrof, säger Liikamaa.
En del av årets fångst är fiskad längs Norrbottenskusten. Sammanlagt handlar det om ungefär 100 ton strömming för att kunna göra 200 000 burkar med surströmming. Totalt omsätter surströmmingen fem miljoner kronor för BD Fisk.
Strömmingen har körts upp i lastbilar till Storön utanför Kalix där den saltades in. Och efter flera provsmakningar av den rutinerade personalen i Storön konstateras att det finns en fördel med att fiska så tidigt.
- Det roliga är att vi har kunnat lägga in strömmingen betydligt tidigare jämfört med andra år. Personalen menar att det här är den bästa surströmmingen som vi har gjorts i BD Fisk:s historia. Den släpper lättare från skinnet och blir mörare, säger han.
Tror ni att 200 000 burkar kommer att gå åt?
- Det hoppas vi, Höga kusten återkallar ju 120 000 burkar för att de läckte, det är klart då får vi sälja mer, säger Ahti Liikamaa som själv aldrig smakat surströmming.
- Ja, det är sant, det blir första gången i år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!