Kamera hjälpmedel för dementa

En kamera som hänger runt halsen och som tar bilder en gång i minuten ska hjälpa dementa att minnas.Forskarna vid Luleå tekniska universitet tror på idén.- Den som inte kommer ihåg vad den har gjort har inget att prata med närstående om. Bilderna ger dem tillbaka deras livsberättelse, säger Eva Karlsson, doktorand och sjuksköterska.

"Kameran väckte uppmärksamhet på en mässa i Singapore. Där finns inte äldreomsorg på samma sätt som i Sverige och intresset var stort", berättar Josef Hallberg.FOTO: Bengt-Åke Persson

"Kameran väckte uppmärksamhet på en mässa i Singapore. Där finns inte äldreomsorg på samma sätt som i Sverige och intresset var stort", berättar Josef Hallberg.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-01-12 06:00

Personer med demens har svårt med minnet, de glömmer och till sist har de inget att tala med sina nära om.

För att ge dem tillbaka samtalsämnen pågår nu ett forskningsprojekt som innebär att den demente bär en kamera runt halsen. Bilderna från kameran laddas sedan in i en dator, en pekskärm, och där kan den demente och hans eller hennes partner titta på vad dagen innehållit och prata om det.

Ge stimulans
- En dement kommer inte alltid ihåg vad som hänt under dagen och det man inte kommer ihåg kan man inte prata om. Med bilderna från kameran finns det något att prata om med sin partner. Syftet är att stimulera ordningen i tankarna och minnet, säger Karlsson.

Forskningen kring kameran är ett samarbete som bedrivs av forskare vid institutionen för hälsovetenskap och systemteknik vid universitetet och just nu testas kameran i Norrbotten av tio milt dementa och deras partner.

Memory lane, översatt minnenas allé, har som syfte att genom bilder stimulera milt dementa att hålla igång kommunikation och tankar. Tanken är att kameran ska användas i ett tidigt skede i demensen och deltagarna i forskningen bor hemma och är fortfarande aktiva i livet.

Som ett fotoalbum
- Att ha en livsberättelse är ett sätt att knyta an till livet. Den innehåller viktiga händelser och personer för dig och med hjälp av kameran kan den demente själv välja sin historia.

Tillsammans med partnern går den demente igenom det som hänt under dagen som i ett fotoalbum. En bild i minuten blir cirka 3000 bilder på en dag, men kameran innehåller ett filter som rensar bort mörka, oskarpa bilder. Kvar att prata om när kameran kopplas till en pekskärm på kvällen blir mellan 30 och 40 bilder.

Bara de närstående har tillgång till bilderna.

Fler användningsområden
I en förlängning kan dock kommunikation via webben bli tillgänglig, men det behöver inte vara bilderna som läggs ut. Det finns redan nu mjukvara till kameror som känner igen vissa saker. Det skulle kunna vara en tallrik till exempel.

- Jag skulle kunna ha koll på min far genom ett textmeddelande på webben att han ätit lunch, säger Josef Hallberg, forskningsassistent
i medicinsk teknik.

I framtiden finns fler användningsområden och målgrupper för kameratekniken, anser forskarna och nämner bloggande unga eller personer med funktionshinder som gör det svårt att kommunicera .

FAKTA Memory lane-kamerans framtid

Memory lane-kamerans framtida utveckling:

➤ trådlös

➤ innehålla GPS

➤ innehålla mjukvara som kan analysera bilderna, till exempel att se ansikten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om