Kampen för pappa

Hans pappa Gösta har blivit uttorkad och allvarligt sjuk på äldreboendet tre gånger.Nu uppmanar Ove Brännholm Luleås politiker att förbättra vården av de gamla.- Mina krafter börjar ta slut, och ingen lyssnar.

Ove Brännholm besöker sin pappa Gösta som ligger på sjukhuset efter att för tredje gången ha blivit uttorkad på ett äldreboende.

Ove Brännholm besöker sin pappa Gösta som ligger på sjukhuset efter att för tredje gången ha blivit uttorkad på ett äldreboende.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-01-20 06:00

Ove Brännholm, 50, är en känd profil inom handikappidrotten i Luleå. Han har bland annat fått stipendium för sitt engagemang inom bordtennis, basket och tennis.
Men i dag är det annat som tar hans tid.
- Mitt liv kretsar bara runt att pappa ska överleva och ha det bra, säger Ove Brännholm.
Uttorkad
Hans pappa Gösta som är multisjuk bor på ett äldreboende på Bergnäset. Men just nu ligger han inne på Sunderby sjukhus. Skälet är att han inte fått tillräckligt med vätska. Gösta blev uttorkad - för tredje gången på två år, enligt Ove Brännholm.
- Pappa har diabetes och då han blir uttorkad så påverkar det njurarna och sockret blir fel. Vätskan och maten är så oerhört viktig, säger Ove Brännholm, och visar sina dagboksanteckningar som skildrar alla kontakter med vården och omsorgen i Luleå.
- Oftast gör personalen ett bra jobb, men på det hela är det inte bra som det fungerar i dag. Det handlar bara om pengar. Jag tror inte att farsan är ensam om det här. Man vet att alla blir äldre, men det är inte alla som kan föra sin talan.
Resursbrist
I höst är det kommunal-, landstings- och riksdagsval. Då kommer de politiska partierna att få redovisa hur de vill hantera vården, skolan och omsorgen. Ove Brännholm tycker att det behövs en satsning på äldrevården.
- Som anhörig kan man ibland få känslan av att personalen låter naturen ha sin gång på grund av resursbrist. Man sätter inte in optimalt livsförlängande åtgärder. Är det så det ska fungera på grund av personalbrist? Det måste bero på resursbrist. Jag upplever det så.
Han konstaterar ändå att det finns ljuspunkter. Hans pappa är inte ensam. Gösta Brännholm har barn och syskon, som besöker honom.
- Det är tur att han har dem, säger Ove Brännholm.

Hur ska ditt parti förbättra omsorgen om de gamla?

NSD ställde frågan till gruppledarna i Luleå kommun.

Camilla Hansen (C):
"Vi vill att man ska få åldras på sitt eget språk, att ha hemtjänst som kan det språket. Sen är vi för valfrihet inom omsorgen. Vi vill bygga ett årgångshus i Niemisel, ett äldreboende i Klöverträsk, och så vill vi ha hyresrätter på landsbygden."

Thomas Olofsson (FP):
"Den kommunala verksamheten fungerar bra på många håll, men vi vill ha olika aktörer. Vi tror att det är bra med privata aktörer. Det ger en konkurrenssituation som kan höja kvaliteten både inom kommunen och de privata alternativen."


Mattias Karlsson (M):

"Vi vill ha en värdighetsgaranti som tydliggör vad omsorgen ska erbjuda både äldre och anhöriga. Sedan måste vi ge valfrihet till de äldre. Då kan de även välja bort boenden som inte fungerar. Vi vill också öka läkartillgången för de äldre."

Karl Petersen (S):
"Vi genomför ett massivt program för att bygga trygghetsboenden. Det är som att bo i en lägenhet, men med larm, hiss och anpassning till rullstol och rullator. Det ska vara lätt att få hemhjälp och assistans. Vi inför även mer valfrihet inom hemtjänsten."
Annika Eriksson (MP):
"Det är viktigt att satsa på trygghetsboenden. Kommer man dit då man är hyfsat pigg kan man bo kvar länge. Vi behöver bygga fler äldreboenden med trevlig och rationell miljö. Och vi behöver satsa på mötesplatser i närheten av äldreboenden."

Conny Sundström (KD):
"Omsorgen är i stort sett bra, men vi behöver bygga ut valfriheten för äldre. Vi vill även ha trygghetsboenden, där äldre kan få tillgång till viss personal. I de fallen kan många aktörer vara delaktiga."

Jonas Brännberg (RS):
"Vi vill avskaffa sparkravet på 24 miljoner för 2011, öka personaltätheten, återinföra helgtilläggen och avskaffa delade turer för personalen. Sedan vill vi införa arbetskläder och öka personal- och brukarinflytandet."


Dan Ankarholm (NS):

"Vår huvudprioritering är mer aktiviteter för de gamla. Vi vill återinföra de gamla terapibiträdena, som man tagit bort. I dag kan äldre människor på ett boende sitta och stirra på en TV hela dagen."




Börje Lööw (V):

"De gamla har arbetat hela sina liv. De ska garanteras ett värdigt avslut på livet. Grundtanken för oss är trygghet. Vi har aldrig velat skära ner på omsorgen. Vi vill införa reformen Egen tid, så att äldre får mer inflytande över sin tid."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om