Kampen om landets socionomer har ökat

Många kommuner, så också i Norrbotten, har tvingats börja hyra in socionomer. Andra har lyckats fylla hålen. ”Vi vill inte landa i att vi tvingas hyra in”, säger Annika Klefsjö, verksamhetschef individ och familjeomsorgen i Luleå.Stina Spetth

Hoppfull. Annika Klefsjö, verksamhetschef  individ och familjeomsorgen, tror att Luleå  kommun kommer att klara av att  rekrytera socionomer.

Hoppfull. Annika Klefsjö, verksamhetschef individ och familjeomsorgen, tror att Luleå kommun kommer att klara av att rekrytera socionomer.

Foto: Christoffer Tuulik

Luleå2017-10-08 13:47

Sedan 2013 finns ett tillägg för de socionomer som arbetar med barn- och ungdomar i Luleå kommun.

Enligt Klefsjö har åtgärden gett resultat då det tidigare var hög personalomsättning på dessa tjänster.

– I dag har det stabiliserat sig, säger hon och tillägger att satsningen gjort att andra som jobbar med myndighetsutövning ifrågasätter varför de inte får lönepåslag då det enligt dem är lika krävande att jobba med vuxna.

Tidigare har socialförvaltningen fått sökande till sina tjänster utan att behöva anstränga sig.

– I dag är det en tendens med färre sökande och då gäller det inte bara socionomer, säger hon och menar att det minskade intresset fungerat som en väckarklocka.

Kommunen har tvingats börja jobba på ett annat sätt, både med dem som ska anställas och de redan anställda. Det handlar om att kunna erbjuda en bra arbetssituation och arbetsmiljö, men också med att kunna erbjuda karriärmöjligheter.

– Det jobbet har just startat. Jag har stora förhoppningar, men det kommer att kräva ett väldigt aktivt arbete från kommunens sida. Som arbetsgivare har vi mycket att jobba med, säger hon och nämner att ledarskapet är en viktig ingrediens i vardagen, liksom att jobba förebyggande med arbetsmiljöfrågor.

Enligt verksamhetschefen har det från kommunens sida inte lagts ned så mycket krut på det här tidigare. Man har kunnat luta sig tillbaka med vetskapen om att det löser sig.

– Vi är inte där längre. Nu det gäller att visa framfötterna – att man är en attraktiv arbetsgivare. Nu tvingas vi jobba på ett annat sätt för att få socionomer, då de i dag har en bredare arbetsmarknad, säger Annika Klefsjö.

Pensionsavgångar gör att det ständigt behöver rekryteras nya socionomer.

– Hittills har vi kunnat tillsätta tjänsterna. Ibland får annonserna vara ute längre för att vi ska hitta rätt personal med rätt kompetens, säger Annika Klefsjö som tiilägger att hennes bild är att antalet sökande minskat.

stina.spetth@norrbottensmedia.se

Hyrsocionomer

Norrbottenskommuner som hyrt in socionomer eller anlitat konsulter senaste året. Boden 16 dagar i somras. Överkalix under en period på tre och en halv månad. Gällivare en hela året och en juni-december. Kalix en konsult inom gruppen barn och unga. en vuxengruppen sedan maj i år. Piteå har inte tagit in socionomer via bemanningsföretag utan har lagt ut enskilda utredningar på konsulter. Arvidsjaur en från 1/9 och året ut. Pajala: En fram till och med juni.

Kommuner som inte behövt: Luleå, Haparanda, Kiruna, Jokkmokk.

Övertorneå, Arjeplog och Älvsbyn har inte svarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om