Det är något lägre än förra året, då höjningen landade på 5,45 procent.
Men Hyresgästföreningen är inte nöjd med resultatet.
– Det har varit höga hyreshöjningar under flera års tid nu och det behövs en ändring. Vi har hyresgäster som berättar för oss att de har svårt att få sin ekonomi att gå ihop och att pengarna inte räcker till det mest grundläggande som mat och hyra, säger Hyresgästföreningens förhandlare Thibault Vautherot.
Han fortsätter:
– De här nivåerna är inte rimliga på sikt och fortsätter det kommer många snart inte att ha råd att bo kvar,
Överenskommelsen gäller från 1 juli 2025 om omfattar cirka 7500 lägenheter. Nyproducerade lägenheter får en något lägre höjning.
Lulebos ingångskrav i förhandlingarna var 7,44 procents höjning.
– 5,15 procent känns som en rimlig höjning. Jag vill säga att det varit ett gott förhandlingsklimat med ömsesidig respekt. Vi har förståelse för Hyresgästföreningens synpunkter och att hyresgästerna har det kämpigt. Samtidigt måste vi ta ansvar för Lulebos ekonomi. Vi ser att förra årets höjning i princip slukades av ökade kostnader för försäkringar, räntor och taxebundna kostnader, och vi hade gärna ett en lite högre höjning. Vi har ett kraftigt eftersatt underhåll, säger Ingela Björklund, ekonomichef och tf vd vid Lulebo.
Samtidigt redovisar Lulebo ett förbättrat resultat för 2024 jämfört med 2023, då vinsten efter finansnetto ökade från 78 miljoner till 106 miljoner.
– Men det resultatet är dopat av försäkringspengar och kopplade till kommande investeringar. Egentligen är resultatet väsentligt sämre än 2023, säger Ingela Björklund.