– Senast åkte vi på studieresa till Skottland och Barcelona men vi har inte bestämt vart vi ska åka den här gången ännu, säger Julia Sundqvist, som går andra året vid konstlinjen på Sunderby folkhögskola.
Tempot är högt och tillverkningen sker enligt löpande band-principen. Vid ett bord skapas grisarna i marsipan, vid ett bord gör man dekorationer och vid ett tredje bord doppas grisarna i choklad, dekoreras och paketeras i kartonger.
Totalt ska man tillverka 2530 marsipangrisar under tre dagar.
– Vi är 23 stycken som hjälps åt och det är faktiskt ett ganska hårt jobb. Samtidigt är det roligt att skulptera saker som folk vill äta, säger Julia Sundqvist.
Succéidén kläcktes alltså på 1980-talet.
– Det var en elev som var bagare som kom på hur vi skulle få ihop pengar till studieresan.
Och förtjänst blir det. Varje gris kostar 100 kronor. 8000 kronor per elev får man ihop.
– Det är riktigt bra åtgång. Vi brukar sällan få några grisar över.
Av tradition gör man tre olika slags marsipangrisar: kärleksgrisar, porrgrisar och julgrisar.
– Porrgrisarna är populärast. I fjol testade vi att göra lite färre av dem men det dåligt. Vi fick slut. I fjol testade vi också att göra hockeygrisar men de var inte alls populära, konstigt nog.
Marsipangrisarna är ute till försäljning i centrala Luleå, på Storheden och så klart vid folkhögskolan. I Boden finns de på Ica Kvantum och Coop.
– Vi hoppas att det ska bli bra försäljning i år också, säger Julia Sundqvist.