Det finns inte ett ledigt rum hos musik- och kulturkollot.
I måndags inleddes den kreativa veckan, en del av projektet Tur och retur som fokuserar på mångfald och identitet.
- Det finns inget motsvarande musikkollo i Norden, säger verksamhetsledaren Ingela Lekfalk.
Under fem dagar får barnen och ungdomarna musicera tillsammans med varandra och professionella musiker. Kollofinalen äger rum på fredag då deltagarna uppträder i Kalastalangen i stadsparken med låtarna de repat in.
Började som sexåring
De 32 deltagarna, 19 tjejer och 13 killar, valdes ut av 60 sökande och är mellan elva och 15 år gamla. De kommer från Kiruna i norr till Kåge i söder.
En av dem är elvaårige Manfred Stenman från Jokkmokk. Det var hans mamma som tipsade honom om att skicka en ansökning till kollot.
- Först ville jag inte alls men sen testade jag att skicka en låt som jag spelade och sen kom jag in. Det är jättekul här, säger han.
Spelar många instrument
Han började spela kyrkorgel när han var sex år och för några månader sedan plockade han upp munspelet. Men instrumenten tar inte slut där.
- Jag brukar spela trummor hemma med farsan också. Jag spelar bara för att det är kul, säger han.
"Inga pekpinnar"
På kollot finns varken tv eller dator - fokus ligger på att umgås med varandra med musiken som den gemensamma nämnaren.
- Vi har inga pekpinnar. Jag tror på det här med att skapa en stämning som funkar bra för samtal, säger Ingela Lekfalk.
Hon hoppas att barnen och ungdomarna ska komma hem lite modigare och med nya tankar om både musik och dans. Men också om annat, som till exempel genusfrågor.
- Alla aktörer i Norrbottens kulturliv måste jobba genomtänkt med värdegrundsfrågor, säger hon.
Förebilder
Kolloledarna är tio ungdomar mellan 16 och 20 år som enligt Ingela Lekfalk fungerar som "ett kitt" mellan kollodeltagarna och verksamhetsledarna:
- De är coachande förebilder på ett sätt som vuxna inte kan vara. Och vågar de vara galna följer de andra efter, för barn gör inte som man säger utan som man gör.