Kommissarien: "Det är stora beslag som tas i dag"

Polisen har sett en tydlig tendens: knarkbeslagen ökar i omfång. "Brukar vara en fingervisning att det är mycket narkotika i farten", säger Per-Olov Andersson.

Större beslag. Per-Olov Andersson, chef på polisen enhet för grova brott, tycker sig ha sett en förändring den senaste tiden vad gäller beslag av narkotika.

Större beslag. Per-Olov Andersson, chef på polisen enhet för grova brott, tycker sig ha sett en förändring den senaste tiden vad gäller beslag av narkotika.

Foto: Linda Wikström

Luleå2018-01-22 05:00

Läs mer: Stort kokainbeslag.

Läs mer: 4,2 kilo i väskan.

Läs mer: Knarkkurirer genom länet.

Efter den stora härvan 2014, som hade en direkt koppling till en restaurang, har det i princip inte förekommit några större polisutredningen i knarkärenden i Norrbotten. Men under fjolåret hände någonting.

Det här är en verklighet som både tull och polis målar upp.

– Det är stora beslag som tas numera. Det som förut kanske var något hekto, det är kilon i dag. Det brukar vara en fingervisning att det är mycket narkotika i farten, säger Per-Olov Andersson, chef för enheten grova brott vid polisen.

Någon direkt förklaring till omfångsökningen har han inte. Men trenden är tydlig, menar Per-Olov Andersson.

Han är också tämligen säker på att det polis och tull tar i beslag är en bråkdel av den totala mängden narkotika i Norrbotten.

– Om man säger så här; det passerar betydligt mer narkotika än vad vi överhuvudtaget kan nosa upp. Men de stora beslagen hoppas jag ska märkas. Att vi får bort en del av narkotikan från marknaden.

Samtidigt arbetar polisen mot en annan faktor: den ekonomiska biten.

– Knarksmugglarna tycker att det är värt riskerna. Det finns väldigt mycket pengar att tjäna högre upp hierarkin, men även på vägen till missbrukarna, säger Per-Olov Andersson som ser all narkotikahandel som organiserad i någon form.

– Det är mer eller mindre sammansatta nätverk i den här handeln. Sedan finns det de högst upp i organisationer som tar in narkotikan i landet och som sitter på de stora pengarna. De jobbar vi nog inte direkt mot här uppe, utan vi jobbar i leden nedanför.

Som alltid är polisens arbete komplext, förklarar han sedan. Många gånger kommer framgångarna efter att information från poliser ute på fältet vävts samman med utredarnas kunskaper. En polisiär kartläggning.

– Det ena leder till det andra, helt enkelt. Men jag kan naturligtvis inte gå in på exakt hur vi arbetar, säger Per-Olov Andersson.

– Sedan har vi tur ibland när någon stoppas. Man fattar misstanke om att något inte står rätt till och det blir husrannsakan i bil eller bostäder. Det är i de fallen som vi hittar lite mer narkotika i dag än vi brukar göra.

Per-Olov Andersson uppmanar allmänheten att höra av sig om misstankar uppstår.

– Har man barn som är i övre tonåren och man har en magkänsla av att det inte står rätt till, så är det bättre att höra av sig på ett eller annat sätt. Inte för att vi ska sätta dit de här unga personerna, utan för att de ska välja en annan väg.

Stora knarkutredningar hösten 2017

Oktober: En 54-årig man grips i Kalix efter att ett rekordbeslag av amfetamin på uppemot elva kilo görs i en bil och på ett annat ställe som kan kopplas till mannen. Status: Sitter häktad i väntan på åtal.

Oktober: Tre män grips i ett stort tillslag i Kiruna. Två av männen släpps kort efter insatsen. Status: En 32-årig man sitter häktad

Oktober: Tre män i 25-årsåldern grips av lokal polis i Haparanda och amfetamin och cannabis tas i beslag. Status: På fri fot men alltjämt misstänkta.

November: En 25-årig man grips i Haparanda med tio kilo cannabis i sin resväska. Status: Sitter häktad.

November: En 30-årig man grips i Haparanda med 4,2 kilo cannabis i sin resväska. Status: Sitter häktad.

December: Tre män och en kvinna grips på ett hotell i Luleå med ett drygt hekto kokain. Status: Tre män sitter häktad.

December: En 27-årig man grips i Haparanda med ett stort antal tabletter av heroinsubstitutet Subutex. Status: Sitter häktad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om