Vid 05.30-tiden på påskdagens morgon upptäckte en förbipasserande att någon eller några hissat en flagga i en av flaggstängerna på Rådstugatan utanför Stadshuset i Luleå. Flaggan var röd med en svastika, ett hakkors, i mitten. En tydlig nazistisk symbol. Polisen larmades till platsen och tog ner flaggan. Brottet rubriceras som hets mot folkgrupp.
– Först blir man arg. Hur kan någon ta sig rätten att göra det? Sedan blir man ledsen. Vi vill inte ha sådana här personer i Luleå, säger Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå.
Även i Piteå fick polisen kännedom om en liknande händelse vid 05.30 på söndagen. Två banderoller med texten "Heil Hitler" och bilder på hakkors hade hissats på viadukten där Långskatavägen korsar E 4 norr om centrum, en i vardera riktning. Ytterligare en anmälan om hets mot folkgrupp upprättades.
– Än så länge vet vi inte om det är samma personer, säger Camilla Österlund, jourhavande FU-ledare hos polisen.
Att aktionerna utfördes just den 20 april är sannolikt inte en slump.
– Det kan ha att göra med att det är Hitlers födelsedag, säger Camilla Österlund.
Flaggan och banderollen har tagits i beslag och utredning pågår. Vilka åtgärder som är vidtagna vill polisen inte gå in på. Det finns i nuläget inga misstänkta personer.
På Svenska motståndsrörelsens webbplats finns en bild på flaggan i Luleå. Det finns även flera andra bilder från platser runtom i landet där det samma natt hissades liknande flaggor utanför kommunala byggnader, enligt bildtexterna.
Det är inte första gången nazistiska budskap sprids i länet. Hortlaxkyrkan blev förra veckan nedklottrad med hakkors (se artikel intill). Helgen innan klottrades det på Framnäs folkhögskola. Tidigare har bland annat Gymnasiebyn i Luleå utsatts för samma sak. Där klottrades även adressen till Svenska motståndsrörelsens webbplats.
När NSD pratar med Yvonne Stålnacke på måndagen är hon fortfarande på påskledighet. Hon tycker att det som hänt är obehagligt och allvarligt och säger att hon tänker ta upp saken till diskussion när kommunledningen återsamlas.
– Det är inte säkert att de som gör det här är så många. Men det är jätteviktigt att tydligt markera att detta vill vi inte ha i Luleå, säger hon.
Hon tycker att kommunen har ett ansvar att jobba förebyggande.
– Vi måste fortsätta göra Luleå till en trygg och tolerant stad att leva i, till exempel som vi gör genom att ha en pridefestival och en hamnfestival som till stor del är mångfald. Det är viktigt att jobba mot ungdomsarbetslösheten som vi också gör. Men vi måste naturligtvis fundera om vi kan göra ännu mer, säger hon.
Niklas Nordström (S) konstaterar att nazistiska uttryck blivit allt vanligare i Norrbotten. Han menar att hela den ideologin handlar om att slå sönder demokratin och att bland det viktigaste Luleåborna kan göra är att gå och rösta i de kommande valen.
Han är osäker på om kommunledningen kommer att göra någon särskild insats efter helgens händelse.
– Det kan bli en markering eller manifestation, men det viktigaste är att stoppa grogrunden för främlingsfientlighet, nazism och rasism, säger han.