Att kommunen har många räkningar som inte betalas i tid har varit känt och nu har kommunstyrelsen lagt till frågan i kommunens internkontroller. Det handlar inte om kostnaderna för dröjsmålsräntor, som enligt Lars Åhl, ekonomichef, inte är särskilt stora.
- Det är viktigt hur vi hanterar medborgarnas pengar. Förvaltningarna ska vara goda betalare och följa spelreglerna. Vi ska betala i tid och när det inte görs vill vi veta varför för att rätta till problemen. Jag tycker att vi kan bli bättre, säger Åhl.
Alla fakturor attesteras numera elektroniskt, de som ska göra det får räkningen till sin e-postkorg, det har gjort det snabbare.
Vid barn- och utbildningsförvaltningen är det 40 procent av räkningarna som inte betalas i tid.
- Det är dåligt och vi måste förbättra oss, säger Ingrid Lind, ekonomichef vid förvaltningen.
Jobbar för bättring
Enligt Lind arbetar man med att förbättra rutinerna kring inköp och fakturahantering. Bättre kompetens bland dem som attesterar, och köper in, minskar felkällorna till exempel att fakturor skickas till fel adress och därför försenas. Att leverantörer skickar samlingsfakturor kan också vara ett problem, då är det flera som ska godkänna räkningen och det kan ta för lång tid.
- Men det handlar förstås också om att de som ska attestera verkligen trycker på knappen i tid.
Förvaltningen har i år haft cirka 20 000 kronor i dröjsmålsränta.
- Det är inga stora summor, men det är pengar vi kan använda bättre.
"Har haft genomgångar"
Vid tekniska förvaltningen har 17,5 procent av räkningarna inte betalats i tid. Susanne Rimpisalo, enhetschef ekonomiadministrationen, säger att anledningarna kan vara många. Ett är att fakturan inte är korrekt och att den registreras som sen även om den ändras efter att kommunen och leverantören är överens.
Ibland är man inte överens och man håller inne betalningen av den anledningen.
- Det kan vara många som ska kontrollera fakturorna innan de betalas. Sedan tar det tid för företaget som scannar in fakturorna också.
Ni har ju 30 dagar på er, ska ni inte klara det?
- Absolut, det ska vi och det arbetar vi för att göra. Vi har haft genomgångar för att bli bättre och det ska vi ha igen.
Tekniska förvaltningen har hittills i år betalt dröjsmålsräntor för 32 000 kronor