Den var under hösten i fjol som flyktingströmmen var som allra störst. Tusentals flyktingar anlände med tåget till Luleå efter att ha rest genom hela Europa för att ta sig till Norrbotten. På perrongen stod massor med föreningar och frivilliga människor för att ta emot flyktingarna. Kläder för att klara den kyliga vintern samt mat och dryck delades ut – och så pågick det i flera veckor.
Och som tack för det stora engagemanget bjöd Luleå kommun under torsdagskvällen in alla volontärer till en mingelkväll på Nordkalotten.
– Det allra viktigaste är att vi på ett tydligt sätt får visa den uppskattning för det dem gjorde. Det är helt fantastiskt, man blir berörd när man tänker på hur många och hur mycket de har engagerat sig, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.
En av de eldsjälarna dykt upp till minglet är 17-åriga Alma Hedmark. Hon berättar att hon blev tillagd av en bekant i gruppen Refugees welcome Norrbotten och därefter spenderade hon drygt fem dagar i veckan på Järnvägsstationen. Hon var antingen där innan skolan, under lunchtid eller efter skoldagens slut.
– Det gav så mycket att se de glada, att kunna ge de en kopp varm te eller en varm mössa. Man känner att man har gjort något och inte bara suttit stilla inomhus, säger hon.
Men trots att tiden på stationen är över har hon inte slutat engagerat sig. Hon studerar teater på gymnasiebyn och där kommer de inom en snar framtid börja lära ut teater till nyanlända.
– Det kommer bli jätteroligt att jobba med dem, säger Alma Hedmark.
En annan som sitter några bord bort är Ann-Katrin Tideström också var nere på stationen under den intensiva perioden.
– Jag blev jätteberörd, än är det kvar i mitt hjärta och huvud. Man undrar var är de här unga kvinnorna, männen och de små barnen som kom befinner sig nu, säger hon.
Men en del nyanlända flyktingar som stannat i Norrbotten får hon fortfarande träffa – då hon arbetar som medläsare i en klass i Luleå. Där unga nyanlända från lära sig det svenska språket genom att läsa komplicerad litteratur.
– De lär sig svenska snabbt som ögat, de är hungriga efter kunskap, säger Ann-Katrin Tideström.