Kommunens drag: Kommundirektören får mer makt över pengarna

Förra året föll Luleå kommun i näringslivsrankingen. Ett klagomål är att få lokala företag kan hävda sig i upphandlingar med kommunen. Politiken är på gång med åtgärder nu, bland annat ska kommundirektören få acceptera anbud för upp till 20 miljoner kronor. Utan att passera politiken.

Arne Nykänen (C), menar att låta kommundirektören acceptera anbud på upp till 20 miljoner kronor är lite väl tilltaget. Det gör att många anbud aldrig dras för politiken, enligt honom.

Arne Nykänen (C), menar att låta kommundirektören acceptera anbud på upp till 20 miljoner kronor är lite väl tilltaget. Det gör att många anbud aldrig dras för politiken, enligt honom.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2025-04-14 00:01

Nyheten i korthet

  • Luleå kommun planerar att ändra regler för att stärka lokala företag, efter att ha fallit i näringslivsrankingen förra året.
  • Kommundirektören kommer att få rätt att acceptera anbud på upp till 20 miljoner kronor, en höjning från dagens 6 miljoner kronor.
  • Förslaget har mött kritik, med vissa ifrågasättande om 20 miljoner är motiverat. Beslutet kommer att diskuteras vidare på måndag.

Luleå kommun har de senaste åren tragglat i botten av Svenskt Näringslivs årliga ranking av näringslivsklimatet. 2024 placerade sig kommunen på plats 275 av 290, ett tapp på fem placeringar från 2023. En återkommande synpunkt från näringslivet har varit att kommunen är långsam på att acceptera anbud när exempelvis entreprenader ska upphandlas.

Nu ska det bli ändring, enligt ett förslag från kommunledningen med Socialdemokraterna i spetsen. Genom att skriva om delegationsordningen ska bland annat kommundirektören, idag Anna Lindh Wikblad, få rätt att acceptera anbud på upp till 20 miljoner kronor. Det är en höjning från dagens 6 miljoner kronor.

– När vi tittat på att förbättra näringslivsklimatet har vi fått till oss att framförallt när det gäller mindre lokala företag så tar det väldigt lång tid att få svar på upphandlingar, säger Carina Sammeli (S).

undefined
Kommunalrådet Carina Sammeli (S), säger att det är dags för en höjning och ett viktigt skäl är synpunker från näringslivet om att lokala företag inte kan delta i upphandlingar eftersom det tar för lång tid att få svar på anbuden.

– Att det går snabbare att göra upphandlingar och att fler mindre lokala företag ska kunna vara med och lägga anbud.

Anbuden är bindande och det innebär att företagen är skyldiga att fullfölja i det fall de vinner anbuden. Det betyder att de kanske inte kan söka efter andra jobb i väntan på ett besked. Anbuden som idag överstiger 6 miljoner kronor ska passera genom kommunstyrelsens arbetsutskott som sammanträder en gång i månaden.

– Vanligtvis så läggs det på en månad i tid, men är det sommar eller lovtider kan det vara två månader, säger Sammeli.

undefined
Kommundirektören Anna Lindh Wikblad skulle, om förslaget går igenom, bland annat få möjlighet att acceptera anbud på upp till 20 miljoner kronor. Det är en höjning från dagens 6 miljoner kronor.

Hon påpekar också att det är fortsatt politiken som beslutar om VAD som ska upphandlas och att ändringen ger kommundirektören en möjlighet att verkställa beslut snabbare.

När ärendet togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott förra veckan påpekade Centerpartiets gruppledare Arne Nykänen att det inte behandlats separat och att ingen dragning gjorts av inköpsavdelningens analys som används för att motivera beslutet.

– Det har inte föregåtts av någon diskussion om behov och rimligheten i beslutet. Jag kan tycka att beloppet ska vara så lågt som praktiskt möjligt. Vi kan inte ha uppe alla småärenden, men bör försöka hålla nere det här, säger Nykänen.

undefined
Arne Nykänen (C), menar att låta kommundirektören acceptera anbud på upp till 20 miljoner kronor är lite väl tilltaget. Det gör att många anbud aldrig dras för politiken, enligt honom.

Han ifrågasätter om 20 miljoner är motiverat och hänvisar till ett ärende i kultur- och fritidsnämnden om samma sak. Där var förslaget att höja kultur- och fritidsdirektörens delegationsrätt från 1,5 miljoner till 10 miljoner kronor.

– Det ärendet återremitterades för inget parti tyckte det kändes riktigt rimligt, menar Nykänen.

– Det är viktigt att man jobbar snabbt och smidigt, frågan är om det här är en brännande punkt och om inte näringslivet kan ha förståelse för att ärenden måste ha sin gång.

Ärendet skickades vidare till kommunstyrelsen för beslut men gruppledarna ska ha en träff 15 april för att diskutera förslaget. Kommer de inte överens då går förslaget till votering. 

Carina Sammeli säger att hon inte är låst vid beloppet 20 miljoner kronor.

– Men inköp har tittat på andra liknande kommuner och sett att vi ligger lågt. De flesta andra ligger i spannet 10-20 miljoner kronor. Så vi behöver upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!