LÄS MER:Chockförslaget
LÄS MER:Förslaget röstades igenom
LÄS MER:"Försökte tysta debatten"
Det är som ordförande i stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå kommun som Anja Johansson bemöter kritiken. Hon konstaterar inledningsvis att hyresavtalet är uppsagt i och med beslutet att lägga ner förskolan.
– Och precis som i alla andra lokaler, det har ju skett samma sak i Ängesbyn och i Karlsvik, så tar skolan med sig sina inventarier. Vi äger fastigheterna. Men inventarier äger andra förvaltningar.
Skolan äger sina, Måltidsservice äger det som är i köken. De tar med sig det som är lösa inventarier, säger Anja Johansson och fortsätter:
– Flyttar jag, då tar jag med mig mina inventarier. Ska kommunen köpa nya grejer bara för att man flyttar till ett annat ställe?
Tycker du att ni har kommunicerat bra med berörda i Jämtön?– Det är väl alltid så att kommunikationen kan bli bättre. Så är det alltid. Jag har pratat med representanter för Jämtön och Folkets Hus och förklarat vad som händer. Men många gånger är det också så att man tänker sig kommunen som en aktör, inte att det är olika bitar.
Borde ni inte ha kunnat kommunicera mellan förvaltningarna på ett annat sätt?– Jo, nog hade man kanske kunnat det, och i så fall väntat och sett hur det såg ut med kommande aktiviteter. Men det är också så att det är semester för väldigt många och vad gäller skolan, den börjar ju den 20 augusti. Då måste man ha flyttat undan saker och fått dem på rätt ställe innan den verksamheten börjar. Man kanske inte kan vänta till efter semestern.
Anja Johansson säger att hon har all förståelse för ilskan i Jämtön.
– Det blir naturligtvis väldigt traumatiskt när skolan ska stängas.
Skolans lokaler i både Vitå och Jämtön ska ut till försäljning till hösten, uppger Johansson.
– Det kommer upp i nämnden, jag tror det är i september. Alla fastigheter som skolan använder ska säljas, förutom de som ska göra om till någonting annat. Som den på Mjölkudden som ska göra om till förskola så småningom.