Kommunledningen blickar söderut

Under det socialdemokratiska kommunalrådet Yvonne Stålnackes ledning ska bägge kommunalråden vara lika synliga.Högst prioritet har det att lösa bostadsbristen och så ska samarbetet med Umeå och Skellefteå utvecklas.

Anne Karlenius, kommunchef i Luleå.

Anne Karlenius, kommunchef i Luleå.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-01-09 17:38

Luleås nya kommunledning presenterades på Yvonne Stålnackes första pressträff som ny ordförande i kommunstyrelsen. Kommunalråden, Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, (S), ska arbeta tätt tillsammans.

– Vi har haft en stark kommunledning, men när jag nu tar över kommer det bli förändringar i ledarskapet. Niklas Nordström som vice ordförande i kommunstyrelsen kommer ha en mer framskjutande roll både som kommunalråd och som kollega. Många uppfattat att jag har haft en tillbakadragen roll när jag var vice. Jag vill att Niklas och jag ska jobba på ett annat sätt och båda ska vara väldigt synliga. Varje ledare vill leda på sitt sätt och det här är mitt sätt, säger Stålnacke.

I kommunledningen ska förutom Stålnacke och Nordström, Anne Karlenius, kommunchef och Gunnar Eikeland, koncernchef för Luleå kommunföretag AB ingå.

– Anne Karlenius kommer att få en tydligare roll och jag vill också lyfta fram kommunföretagens viktiga roll genom att Gunnar Eikeland ska ingå i kommunledningen.

Niklas Nordström kommer att ha ansvar för tillväxtfrågorna.

– Vi har redan inlett ett samarbete med Umeå och Skellefteå. Vi kommer att tajta upp relationerna med dem väsentligt. Det finns inga som helst konkurrensförhållande i negativ mening med dem. De är jätteviktiga om vi ska vara framgångsrika i att dra det gemensamma lasset för norra Sverige, säger Nordström.

Samarbete finns redan i områden som universitetet, sjukvården och i EU-frågor.

– Vi vill hitta andra konkreta samarbetsområden. Om övriga Sverige och Europa ska se norra Sverige så måste vi jobba ihop, säger Nordström.

Bostadsbristen i Luleå är rådens största utmaning.

– Vi har tillväxt i näringslivet, bland annat genom Facebooks etablering. Men allt hänger på att vi klara bostäder, säger Yvonne Stålnacke.

En följd av bostadsbristen är en begränsning att ta emot flyktingar.

– Luleå är och kommer alltid att vara välvilligt inställda till att ta emot flyktingar. Vi vet att vi behöver dem, utan den inflyttningen klara vi oss inte. Just nu är det bristen på bostäder som är problemet. Så fort det är löst ska vi med stor glädje hälsa fler till Luleå.

– VI har en utveckling i Sverige där främlingsfientligheten växer och det är enormt tråkigt. Luleå är en mångkulturell stad och vi skulle inte överleva en enda dag utan dessa fantastiska människor, säger Stålnacke.

Kommunalrådens utmaningar:

Bostadsbristen:

"Lulebo ska bygga 1 000 nya lägenheter, men det räcker inte. Vi måste få hit fler som bygger. Okunnigheten i södra Sverige om den tillväxt vi har i Norrbotten och i Luleå är stor. Vår utmaning är att sprida kunskap om det och att få stora aktörer att få upp ögonen att det kommer att byggas mellan 5 000 och 6 000 bostäder här de närmaste tio åren."

(Niklas Nordström)

Bostäder till unga och studenter:

" Vi hoppas att rotationen i bostadsmarknaden som blir när nya bostäder byggs ger tillgång till mindre och billigare lägenheter till unga och studenter. Det kommer också att byggas fler studentlägenheter."

(Yvonne Stålnacke)

Kommunens växande belåning:

"Om vi ska ha tillväxt måste vi investera, vi måste bygga och renovera det vi redan har. Det är också absolut nödvändigt att investera i vatten och avloppsnätet. Kommunen har bra ekonomi, exakt på vilken nivå vi hamnar vet vi inte."

(Yvonne Stålnacke)

Det ökande antalet äldre:

"Det är en utmaning som jag är trygg i att vi klarar. Vi har en strategi för olika typer av boenden, årgångshus, trygghetsboenden och äldreboenden."

(Yvonne Stålnacke)

Rekrytering av lärare:

"Det här behöver vi ta tag i tillsammans med övriga kommuner i länet. Om det ser svårt ut i Luleå så är det nog ändå värre i de mindre kommunerna. Det har skett arbete, bland annat med distansutbildningar, men det här är en viktig fråga som jag ska ta upp i Kommunförbundets styrelse."

(Yvonne Stålnacke)

Luleå som motor i länet:

"Det är en roll vi måste ha. Luleå, Boden, Kalix, Älvsbyn och Piteå är norra Sveriges största arbetsmarknad och ihopkopplade med varandra . Utvecklingen i Malmfälten är enormt viktig för Luleå. Det är ett ömsesidigt beroende. Vi behöver stärka varandra." NN

Flyktingmottagande:

"Vi kan göra vår del, men sedan måste näringslivet ta vid. Integrationen sker till stora delar på arbetsplatsen. Näringslivet måste förstå att ta tillvara den här resursen. Av inflyttningen de senaste tio åren står utrikesfödda för 80 procent. Ska Norrbottens näringsliv växa måste människor flytta hit."

(Niklas Nordström)

Skolan:

" Skolan är viktig och de goda resultaten som Luleå har ska fortsätta. I år satsar vi särskilt på barn och unga. Det är oroande att många unga mår dåligt och därför har vi prioriterat fondpengar i ett projekt för att stötta elever med extra stöd så de inte ramlar ur skolan för tidigt."

(Yvonne Stålnacke)

Delade turer:

"Jag är väldigt stolt över vårt jämställdhetsarbete. I Luleå kommun arbetar 97 procent heltid och det tror jag är bäst i Sverige. Vi ska hitta en lösning på att ta bort de delade turerna och arbetet med det pågår."

(Yvonne Stålnacke)

Luleå som kulturhuvudstad:

"Ja, inte i år i alla fall. Men kulturfrågorna är vikiga. Just nu ska vi bestämma vilken roll som Ebeneser ska ha i kulturlivet i Luleå."

(Yvonne Stålnacke)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om