Laxens framtid diskuterades i går - bland annat med tanke på inslaget i Uppdrag Granskning där det bland annat framkom att 90 procent av laxstammarna i Östersjön är borta i dag.
Att kvotera och reglera fisket mer har därför blivit ett måste. Men i och med att fler länder blir medlemmar i EU så blir ländernas kvoter mindre. Det här leder bland annat till fiskeförbud för ett 20-tal båtar i Blekinge.
Biologisk bedömning
- Vi känner ingen glädje över att fiskarna blir arbetslösa där. Men myndigheten har gjort rätt biologisk bedömning, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen.
Martin Rydgren från Havs- och vattenmyndigheten konstaterade också att de nya reglerna
tagits emot mer negativt i södra Sverige.
- Det har varit mer positiva reaktioner här. Men det betyder inte likhetstecken med att kustfiskarna är nöjda, fortsätter han.
Från dem ställs bland annat krav på att fisket ska få ske en större del av säsongen. Vidare att redskap ska få sättas ut för att fånga andra arter än lax under tider då laxfiske inte är tillåtet.
Bättre fiskevårdslag
Även kompensationsutsättning diskuterades. Att fiskarna skulle dö direkt vid släpp tror inte Hans Lundqvist, från Sveriges lantbruksuniversitet på. Han tror i stället att fiskar som skadats i slemmet drabbas av infektion. Genom att göra tester kan det gå att fastslå vilken typ av redskap som orsakar skadorna - genom att laxen innan den släpps märks, så att det framgår från vilken typ av fälla släppet skett.
Nuvarande lagstiftning gör det inte möjligt att tvinga fritidsfiskare att anmäla sina fångster, enligt Rydgren, som i stället hoppas på en bättre fiskevårdslag.
Samarbete
Vikten av lokal förvaltning var något som betonades från panelens sida, likaså mer samarbete med Finland för att hitta gemensamma lösningar.
- Det lokala deltagandet är oerhört centralt. Lagstiftning behövs i högre grad, säger Martin Rydgren som också tror att den lokala förvaltningen kan öka om bestånden blir bättre.
Tidigare under dagen fick konferensdeltagarna också inblick i hur Norge lyckats med laxfisketurismen.
400 laxälvar
- Vi har cirka 400 laxälvar och hundratals fisketurismföreningar, förklarar Öyvind Fjeldseth.
Han konstaterar också att fisket varit lättillgängligt och relativt billigt tidigare. I dag vänder sig företagen vid de bättre älvarna oftare till en mer penningstark grupp.
- Alta är mycket exklusivt. Där ger fiskturismen också kringeffekter.