En och annan motionär i Karlsvik i Luleå har nog höjt på ögonbrynen den senaste tiden. Vid en av promenadstigarna hänger en fågelbur full med dockor i en tall. På en annan tall sitter vad som ser ut som en ansiktsmask.
Konstnärerna bakom NiLas är rebelliska, humoristiska - och fullständigt seriösa i sitt projekt.
- Vi gör saker och placerar ut i naturen. Tanken är att man ska gå omkring och bli glatt överraskad att det händer något, säger Luleåbon Lars Lundqvist som är ena halvan av NiLas.
Den andra halvan är Nike Forsander Lorentsen, en kvinnlig konstnär från Danmark som - precis som Lars Lundqvist - har en förkärlek för så kallad "land art".
Tillsammans har de skapat ett 40-tal konstverk. Alla är vitmålade och gjorda av återvunnet material. Några har i hemlighet transporterats till Karlsviks skogar. Andra står förpackade i lådor, kanske i väntan på att få synas i en mer traditionell konsthall. Men för NiLas är inte det viktigaste var konstverken finns.
- Det känns coolt när man arbetat länge på ett konstverk som skulle kunna stå på ett galleri, att istället gå ut och välja en plats i skogen där man placerar det. Det blir så direkt alltihop, säger Lars Lundqvist.
Faktum är att konstnärerna mer eller mindre uppmanar människor att flytta på verken.
- Det är jättekul när folk bär hem konstverken. De får ta dem om de vill. Vi ber inte heller om lov när vi placerar dem där.
Hur installationerna ska tolkas är upp till betraktaren, även om NiLas alltid har en tanke bakom det man gör. Fågelburen med dockor kan till exempel ses ur ett genusperspektiv. Eller också är den helt enkelt en dekoration i skogen.
- Meningen är att människor ska tycka om det och bli nyfikna. Vi vill inte provocera. Och visst kan glappet mellan våra tankar och dem hos de som är ute och motionerar vara stort, det har vi förståelse för, säger Lars Lundqvist.