Kontrakterad tobaksfri

Ett nytt projekt ska få Norrbottens högstadieelever att hålla sig borta från cigaretter och snus. Genom att skriva på ett kontrakt lovar de att ta avstånd från tobak.Rickard Andersson, 15 år, från Arjeplog ger tummen upp för projektet.

Foto: Stefan Gustavsson / SvD / SCANPIX

LULEÅ2009-03-31 06:00
Åttondeklassaren Rickard Andersson har gett sin namnteckning och sitt ord på att han varken ska röka eller snusa under högstadiet.
Ett lätt löfte att hålla, tycker han.
- Jag har aldrig provat röka eller snusa, så det är inte så svårt, säger han.
Men han tror att det är ganska många som röker trots att de skrivit på kontraktet.
Slöseri med pengar
Han ser inga fördelar med att ta en cigg eller en snus.
- Jag brukar säga till mina kompisar som röker att det är så onödigt och ett slöseri med pengar, säger han.
I Arjeplog har projektet Tobaksfri duo funnits sedan 2003. Nu ska projektet lanseras i resten av länet.
Tobaksfri duo går ut på att eleverna frivilligt skriver ett kontrakt i årskurs sex, där de tillsammans med en vuxen förebild förbinder sig att varken röka eller snusa fram till årskurs nio.
Kontrakt
Rickard Andersson har skrivit på kontraktet tillsammans med sin mamma. Som belöning får de bland annat diverse rabatter i affärer och på restauranger.
Tobaksfri duo har funnits i Västerbottens län sedan 1993. Där har det haft goda effekter och andelen rökare i niondeklass har minskat, enligt uppgifter från Västerbottens läns landsting. Att hela projektet bygger på att ungdomarna är ärliga när de skriver kontraktet anses inte vara något problem.
Fuskare finns
- Det finns alltid de som fuskar men hela effekten gör så stor skillnad. Vi upplever att många är ärliga och att ungdomarna har koll på varandra. Det blir ett positivt grupptryck, säger Ywonne Wiklund, processledare från Västerbottens läns landsting.
I år satsar Norrbottens landsting 300 000 kronor på att starta projektet Tobaksfri duo.
Fler tjejer än killar
Utöver det får landstinget även en halv miljon kronor från Folkhälsoinstitutet.
- Rökning är den största problematiken i länet när det gäller ungdomar. Att det är många fler tjejer än killar som börjar röka är ett stort misslyckande från oss vuxna, säger Agneta Granström (MP), folkhälsoråd i Norrbottens läns landsting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om