Köpfest vid gränsen - Luleå halkar efter

Haparanda blev årets köpstad med 25 procents ökad handel.Sämre gick det för Luleå, som bara ökade tre procent - under genomsnittet i Norrbotten.- En lyckosam gränshandel med lågt värderad krona samtidigt som finnarna höjde alkoholskatten, säger Erik Sandemo, Svensk Handel.

LULEÅ2010-12-08 06:00
Siffrorna över handelns utveckling i Norrbotten förra året presenterades av Svensk Handel för Luleås kommunledning, som snabbt fann anledning till ett politiskt lappkast:
Återremiss av förslaget om höjda parkeringsavgifter med ett nytt direktiv att slopa parkeringsavgifterna lördagar.
Allt för att gynna en sviktande handel i Luleå.
För 2009 blev inget bra handelsår för Luleå. I hela riket ökade handeln med fem procent, i Norrbotten något bättre där handeln nådde sexprocent, i siffror 422 miljoner kronor.
Blygsamt
I Luleå stannade tillväxten på blygsamma tre procent, långt efter många andra Norrbottenskommuner.
- Luleå hängde varken med med Tornedalen, länet som hade sex procent eller riket med fem procents tillväxt, säger Erik Sandemo.
I dagligvaruhandeln är Haparanda fortfarande den mest lysande stjärnan, där 25 procents ökning i pengar innebär 108 miljoner kronor. Då ingår alltså inte Ikeas försäljning, som räknas till sällanköpsvaror.
Också kommunerna uppefter Tornedalen har haft fördel av ökad gränshandel.
- I begreppet dagligvaror ingår nu också alkoholförsäljning och receptfria läkemedel sedan apoteksmarknaden släppts fri, säger Erik Sandemo.
Så i Pajala ökade dagligvaruhandeln omsättningen med 14 procent och i Övertorneå var ökningen åtta procent.
- Hela Tornedalen hade därför en hyfsat bra ökning, säger Erik Sandemo.
Norge-effekt
Norrbotten har inte bara en gräns mot Finland. Länet gränsar också mot Norge och det har dessa gränskommuner haft glädje av.
I Kiruna ökade dagligvaruhandeln med hela nio procent, men det var ökningar också i Arjeplog, Arvidsjaur och Jokkmokk.
- Det handlar om en Norgeeffekt. För norrmännen är det i genomsnitt halva priset när de köper dagligvaror på svenska sidan gränsen. Valutafluktuationer spelar en mindre roll. Tornedalen är mera känsligt för valutakursändringar, säger Erik Sandemo.
Hästlängd
Av kommuner som inte har nära till en gräns gick det både uppåt och neråt. Piteå har sommartid en norsk invasion och slog Luleå med en hästlängd i tillväxt - plus åtta procent.
För kommunerna Boden och Älvsbyn gick det tungt, båda tappade tvåprocent.
Också i klassen sällanköpshandel blev Tornedalen vinnaren. Övertorneå ökade med 14 procent, och Haparanda med 12 procent medan Pajala liksom hela Norrbotten hade nolltillväxt. I hela landet växte sällanköpshandeln med två procent.
Luleå lyckades nå en procents tillväxt medan grannen Boden överraskade med sju, trots att den nya gallerian bara varit öppen i två månader.
Tyngst gick det för Kiruna, Jokkmokk och Överkalix som tappade 13, 14 respektive 21 procent av sällanköpshandeln.
Osäkert i Kiruna
- Överkalix tappade en hel butik. 70 miljoner kronor försvann i Kiruna och det hänger samman med osäkerheten kring Kiruna centrum. Ingen investerar i centrala stan, säger Erik Sandemo.
Tungt gick det också för sällanköpshandeln i Piteå och Kalix, som tappade fyra respektive femprocent.
- Brist på nyetableringar och finanskrisen fram till maj är en förklaring till att det blev fler minus än plus. Sedan krävs det nyetableringar. Handeln är en del av upplevelseindustrin, shopping ett nöje som drar turister. Har man inget nytt att visa upp så blir utfallet sämre. En ständig uppgradering är nödvändig.
Hur blir då handelns statistik för 2010?
- Vi har en återhållsam tillväxt på Sverigenivå och Norrbotten avviker nog inte. En stärkt krona kan också matta gränshandeln mot Finland. Jag törs nästan garantera att Haparanda inte kan upprepa 25 procents tillväxt i år, säger Erik Sandemo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om