Boendekrav: Gör Mjölkuddens centrum till byggnadsminne

Mjölkuddens centrum bör bevaras som ett byggnadsminne. Det anser boende i bostadsrättsföreningen som väckt frågan hos länsstyrelsen.

Mjölkuddens centrum. Stålstaden AB äger de låga byggnaderna till vänster och höger medan det gula punkthuset i bakgrunden tillhör bostadsrättsföreningen.

Mjölkuddens centrum. Stålstaden AB äger de låga byggnaderna till vänster och höger medan det gula punkthuset i bakgrunden tillhör bostadsrättsföreningen.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2023-03-19 19:00

Mjölkuddens centrum bär på viktiga minnen från 1960-talet anser paret som vänt sig till länsstyrelsen i Norrbotten med en begäran om byggnadsminnesförklaring. Mjölkuddens centrum är ett av få stadsdelscentrum som fortfarande präglas av 1960-talets arkitektur och bör bevaras för sitt kulturhistoriska värde menar de.

På länsstyrelsen har man ännu inte hunnit göra något åt ärendet. Vem som helst har rätt att väcka frågan om att en byggnad eller anläggning ska förklaras som byggnadsminne. 

– Generellt gör vi en utredning om vilka kulturhistoriska värden det finns på platsen. Sedan har vi också en diskussion med ägarna, säger Agneta Renberg på länsstyrelsen.

Byggnadsminnen skyddas i kulturmiljölagen, de kulturhistoriska värdena ska vara höga när det gäller ett byggnadsminne. När länsstyrelsen beslutar om ett byggnadsminne tas skyddsbestämmelser fram för fastigheten eller anläggningen.

– Vi har ett jättehårt ärendetryck. Jag kan inte säga när vi kommer att hinna med det. Men vi är medvetna om att man planerar för förändringar både i och omkring Mjölkuddens centrum, säger Agneta Renberg.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat om ett planuppdrag för Mjölkuddens centrum, eftersom fastighetsägarna Stålstaden och Hemsö vill bygga högre och tätare. Stålstaden äger fastigheterna där Coop Norrbotten, pizzerian och Fitness24Seven är hyresgäster medan Hemsö äger gamla apotekslokalen och byggnaden där Mjölkuddens hälsocentral låg.

Hemsö och Stålstaden har presenterat ett förslag som skulle innebära att nuvarande hus rivs och i stället planeras tre hyreshus, vardera åtta våningar höga, med uppemot 300 lägenheter, parkeringsgarage och takterrasser.
Om länsstyrelsen utreder en byggnadsminnesförklaring, kan det bromsa upp kommunens planprocess?

– Jag vet inte om man kan bromsa upp planprocessen. Men i kulturmiljölagen finns det en möjlighet eller ett verktyg att lägga ett interimistiskt förbud mot förändringar, säger Agneta Renberg.

Det är dock en möjlighet som används väldigt sällan tillägger hon. 

Kommer ni att prioritera det här?

– Ja, vi säger att vi måste prioritera det, men vi har inte riktigt kommit fram till hur än, säger Agneta Renberg.

Kommunens planchef Frida Lindberg kan inte säga vilken påverkan som frågan om byggnadsminnesförklaring kan få för planarbetet för Mjölkuddens centrum. 

– Nej, det är svårt för mig att säga vilken påverkan det får på planarbetet. Vi ser också att det tydligt finns kulturmiljövärden i Mjölkuddens centrum, säger Frida Lindberg.

– Det är någonting som vi under planarbetet planerade titta mer på, hur kan vi värna de värden som finns men samtidigt utveckla området, säger Frida Lindberg.

Förutom Stålstaden och Hemsö finns ytterligare en fastighetsägare som berörs av utbyggnadsplanerna för Mjölkuddens centrum. Bostadsrättsföreningen Skepparen, med sammanlagt 138 lägenheter fördelade på fem byggnader varav en är det gula punkthuset vid centrumtorget.

2017 nekade miljö- och byggnadsnämnden bostadsrättsföreningen att glasa in balkongerna på punkthuset, med motiveringen att inglasade balkonger skulle förstöra helhetsintrycket.

– Vi kan inte gå med på att man bygger så här stora balkonger för det förstör fasaden på huset, helhetsintrycket kommer att förstöras. Det är det enda huset som är kvar från den tidsepoken som inte påverkas av nymodigheter, sade dåvarande nämndsordföranden Göran Öhman (S).

Byggnadsminne

Det är länsstyrelserna som beslutar om en byggnad eller anläggning ska förklaras för byggnadsminne. Vem som helst kan ”väcka fråga” hos länsstyrelserna om att en byggnad eller anläggning ska byggnadsminnesförklaras. 

Länsstyrelserna har tillsynsansvar över byggnadsminnena och prövar frågor om tillstånd till åtgärder som strider mot skyddsbestämmelserna. De som äger ett byggnadsminne har möjlighet att söka bidrag för de antikvariska överkostnader.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!