Krisen allt djupare

Krisen på socialförvaltningen i Luleå blir allt djupare. Förutom den ansträngda situationen på barn- och ungdomssektionen är det stora problem med arbetsmiljön på vuxensektionen och familjerätten. Facket slår fast att läget är mycket allvarligt.

TUFF ARBETSMILJÖ. Det är stora problem på flera avdelningar vid socialförvaltningen i Luleå.

TUFF ARBETSMILJÖ. Det är stora problem på flera avdelningar vid socialförvaltningen i Luleå.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-06-06 08:30

– Vi har svårt att få igenom facklig tid med arbetsgivaren. Jag får känslan av att ledningen försöker sopa arbetsmiljöproblemen under mattan, säger Jonas Lidberg, ombudsman vid Akademikerförbundet (SSR) och förhandlingsansvarig för Norrbotten.

NSD har tidigare berättat om missnöjet med arbetssituationen och den höga personalomsättningen på barn- och ungdomssektionen (BUS). Ledningen för socialförvaltningen höjde sedan lönen för BUS personal med 1500 kronor.

Problemen uppges nu vara lika stora både på vuxensektionen och familjerätten. Dessutom kvarstår arbetsmiljöproblemen på BUS.

Missnöjet jäser och enligt NSD:s uppgifter är flera personer på väg bort.

– Jag kan inte kommentera uppgifterna i detalj. Men jag fick för en tid sedan in en anmälan från ett skyddsombud vid familjerätten som handlar om arbetsbelastningen, där man begär en åtgärd. Föräldrar som behöver hjälp av familjerätten har rätt till kontakt inom två veckor men jag vet att väntetiden varit så hög som tre månader i Luleå. Efter ordinarie sommarsemester kommer väntetiden bli ännu längre, säger Jonas Lidberg.

NSD har begärt ut en medarbetarenkät som en konsult gjorde 2013. Där visade det sig att bara 30 procent av personalen på familjerätten anser att de hinner göra ett bra jobb under arbetstid.

– Det stämmer, jag har också sett den undersökningen. Samma enkät gjordes 2011 och då var det 100 procent som ansåg att de hann göra ett bra jobb. Så en dramatisk försämring har skett, säger Jonas Lidberg.

Han tycker att kommunen måste se över organisationen.

– Enligt vad jag förstår har chefen för familjerätten begärt ökad budget både 2012 och 2013 men fått avslag utan att det nått politikernivå. Ett problem i dag är att utredningarna blivit större och tar längre tid. Kommunen måste anpassa sig efter dagens förväntningar.

Jonas Lidberg menar att arbetsmiljöproblemen både skapar en osäker situation för medborgarna och kostar kommunen stora pengar eftersom personalomsättningen blir så hög. På BUS slutade tolv av 30 anställda de första fem månaderna av 2013.

– Det kostar stora pengar eftersom nyanställda av förklarliga skäl inte har koll på rutiner och därmed ett lägre arbetstempo i början. Enligt civilekonomen Anders Johréns modell kostade det kommunen fyra miljoner på helårsbasis, exklusive rekryteringskostnader. Jag undrar vad skattebetalarna tycker om det? Men det allvarligaste är givetvis att det skapar personliga tragedier och att barn hamnar i kläm. Luleås varumärke solkas, säger Jonas Lidberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om