Kritik mot snuskiga kök

Smutsiga förvaringslådor för maten. Livsmedel på golvet och brister i kockarnas personliga hygien. Miljökontorets inspektörer är kritiska efter att ha hittat allvarliga fel i flera restauranger i Luleå.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-09-28 05:56

Kommunen har nu skrivit förelägganden, tvingande beslut, för att restaurangägarna ska ta tag i sina problem.
Fuktskadade takplattor
En av de som får kritik för att inte uppfylla kraven på säkra livsmedel är Comfort hotel. Då miljökontorets inspektörer gjorde ett oanmält besök hittade man flera brister:
Det fanns smuts på väggen vid disken. I lådor där det fanns livsmedel var det "skitigt", enligt en miljöinspektör. Varor lagrades direkt på golvet.
Takplattor i köket var fuktskadade, golvplattor var trasiga och hyllor rostiga. Det försvårade rengöringen av ytorna.
Men det som orsakade mest kritik var att Comfort hotel inte hade ett så kallat egenkontrollprogram. Det fanns inga rutiner för att stoppa smittspridning, eller riktlinjer för den personliga hygienen. Inga kontroller av vattnets kvalitet eller rutiner för att förhindra utbredning av skadedjur.
- Vi har åtgärdat de flesta punkterna. Personalen har fått utbildning och vi har rätat till egenkontrollen. Några byggnadstekniska detaljer återstår, säger Nina Wikstedt, vd för Comfort hotell.
Hon understryker att ingen av bristerna har äventyrat hälsan för någon gäst.
På restaurang Mamma Mia på Örnäset hittade en inspektör "stora brister i rengöring och hantering av livsmedel". Ägaren har fått ett föreläggande att hygienutbilda all personal. Kockar saknade hårnät, tvättställ saknade tvål och färdigmat stod öppet, med risk för bakterietillväxt.
Skitig golvbrunn
Även restaurang Marco Polo på Mjölkudden har fått ett föreläggande. Ägaren ska bland annat se till att alltid ha tvål vid tvättställen och rengöra köket. De flesta bristerna åtgärdades efter besöket.
Arcuscampingens restaurang Kajen har inte heller uppfyllt kraven på säkra livsmedel. Restaurangens personal tillämpade inte sitt egenkontrollprogram, vilket lett till flera brister, som ska vara åtgärdade innan öppningen 2011:
Lokalen var smutsig på flera ställen. I en skitig golvbrunn riskerade det att bildas avloppsflugor och andra skadedjur.
Personalen hanterade livsmedel som man inte hade tillstånd för. Till exempel rått kött och jordiga livsmedel, som innehåller bakterier som kan leda till matförgiftning.

FAKTA Restaurangernas ansvar

? Alla restauranger måste se till att skydda sina gäster mot matförgiftningar eller allergiska anfall på grund av ingredienserna i maten.
? Detta sker genom så kallad egenkontroll, ett system där restaurangägaren själv ska avstyra brister.
? Det handlar bland annat om att se till att hygienen är bra, att skadedjur bekämpas och att avfallshanteringen sköts rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om