Subutexprogrammet är en läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende som bedrivs vid Sunderby sjukhus. Behandlingen går ut på att patienten behandlas med läkemedlena subutex och metadon under uppsikt av ett specialiserat psykiatrisk team med läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut. Programmet är inte unikt för Sunderby sjukhus utan finns på flera platser i landet och bedrivs enligt Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd.
Men behandlingen har kritiserats genom åren, dels för dess kostnader i förhållande till resultat. Markus Boman, överläkare på behandlingsprogrammet som bedrivs på Sunderby sjukhus, menar att fördelarna överväger med råge. Programmet är en livräddande behandling.
– Det är den behandling inom psykiatrin som har absolut starkast vetenskapligt stöd för att det räddar liv och förhindrar lidande. För patienten är det den mest effektiva behandlingen mot något tillstånd vi har för att rädda liv, säger han.
Han säger också att en heroinmissbrukare till exempel kostar samhället betydligt mer än en välbehandlad patient inom substitutionsprogrammet.
– Dessutom så minskar risken för saker som kriminalitet, våldsamma händelser och prostitution. Vid ett beroende är det väldigt starka krafter som tar över och man är slav under drogen och tvingas in i kriminalitet till exempel för att hålla abstinensen stången.
På Sunderby sjukhus behandlas missbrukare bosatta i Luleå, Boden och Kalix. I dagsläget är ungefär ett 70-tal personer inskrivna men psykiatrin känner till ett 100-tal.
– Det finns även ett antal personer som av olika skäl inte har kontakt med beroendecentrum.
Markus Boman säger att enligt deras statistik så är ungefär 70 procent av dem som deltar i programmet drogfria och har någon typ av sysselsättning eller liknande aktiviteter. De allra flesta behöver livslång hjälp.
– Opiatberoende är ett kroniskt tillstånd men vi har även exempel på patienter som lyckosamt kunnat avsluta behandlingen.
Kritikerna pekar också på att subutex och metadon föreskrivs för mycket och trots att patienten har ett sidomissbruk.
– Om sidomissbruket blir så intensivt att ingen av våra extra insatser hjälper då kan vi avbryta behandlingen. Men det är av medicinska skäl, kombinationen av droger kan göra behandlingen livsfarlig.
Han poängterar att det är ett svårt val att göra. Risken för överdödlighet återgår till samma nivå som innan behandlingen och det händer att patienter som avbrutit dör.
– Absolut, det har hänt. Det är en risk som finns och det som gör att man ofta hamnar i en situation under behandlingen där man verkligen försöker prova allt. Varje gång vi tvingas avsluta en behandling är ett misslyckande från vår sida.
Om de tvingas avbryta behandlingen görs en LVM-anmälan (lagen om vård av missbrukare) till socialtjänsten som i sin tur påbörjar en utredning om LVM-vistelse vilket är socialtjänstens tvångslag för att bryta ett missbruk som är livshotande.
Hur fungerar socialtjänsten när ni anmäler?
– Ofast är de väldigt på hugget men ibland har de precis som vi väldigt många ärenden på sitt bord. De kan också ha svårt att få tag på personen i fråga vilket gör att behandlingen inte kommer igång. Jag har känslan att de tar oss på allvar när vi gör en anmälan.