Kulturcentrums nya verksamhetschef Jonas Pietikäinen kommer själv också från Kiruna. När hon som tidigare drev köket skulle sluta ringde han och frågade de två kända Kirunakrögarna om de ville ta över.
I januari drog de igång Kulturköket på Ebeneser. Första evenemanget då de höll restaurangen öppen var en metal-konsert.
De är själva kulturintresserade och på sin restaurang i Kiruna har de en scen där det brukar vara olika uppträdanden, alltifrån musik till teater och poesiafton.
Deras idé är att anpassa menyn utifrån evenemanget. När Fredrik Hangasjärvis orkester spelar blir det således tornedalsk mat.
– Vi har också möjlighet att jobba med catering och skapa egna evenemang, berättar Johan Lans.
Johan Lans, 48, och Johan Stålnacke, 42, har båda gått restaurangskolan i Kiruna. Johan Lans har därefter jobbat som kock och kökschef, medan Johan Stålnacke har varit inriktad på bar och servering och det var i restaurangbranschen de lärde känna varandra.
2013 bestämde de sig för att starta ett företag tillsammans.
– Vi kände ett sug efter att skapa något eget, berättar Johan Stålnacke.
När de fick möjlighet att ta över restaurangen på flygplatsen såg de det som det perfekta tillfället.
De drev den några år, men fick samtidigt chansen att ta över en restauranglokal i gamla Kiruna centrum, där de öppnade Spis.
De hade också en shiitakesvampodling i Kirunagruvan, men när gruvområdet blev för osäkert lades den ner.
Ifjol löste LKAB in Spis och de fick en klumpsumma för att starta nytt i nya centrum.
– Det var förutsättningarna när vi tog över och man förstår ju varför stadsflytten måste ske. I min värld har Kiruna alltid varit en stad i förändring, säger Johan Stålnacke som tror det känns värre för de äldre Kirunaborna.
Den nya restaurangen heter Spill och innehåller även saluhall, bageri och kafé. Det är Johan Stålnackes bror, Daniel Stålnacke som ansvarar för den.
– Det är enormt svårt att få tag i personal i Kiruna, så vi jobbar med ett lite annorlunda koncept och har inte bordsservering, säger Johan Stålnacke.
För tre år sedan flyttade Johan Lans med sin fru och sina sju barn till Rosvik utanför Piteå.
– Vi hade bekanta i byn och kände att vi ville flytta ner till kusten, säger han.
Johan Stålnacke flyttade ungefär samtidigt till Luleå eftersom yngsta barnet skulle börja skolan och de tänkte att den fungerade bättre i Luleå.
Under tre år har de långpendlat till Kiruna men från och med i år kommer de jobba i Luleå.
– Det är extremt trevliga människor och väldigt välkomnande, säger Johan Stålnacke.
Utöver Kulturköket och Spill driver duon Hjalmar Lundbomsgården med kafé och museum, samt Bolagshotellet i Kiruna samt hotellen Amber och Naran vid järnvägsstationen i Luleå. De har 35 anställda i Kiruna och fyra i Luleå. Men de vill inte kalla sig för en kedja.
– Vi tycker om att driva verksamhet där det finns möjlighet att göra saker men varje ställe ska kännas som ett eget, säger Johan Lans.
Under tiden som kompanjoner har det utvecklats en vänskap mellan de två, men de har sällan tid att umgås på fritiden, utan då prioriterar de sina familjer.
– Vi jobbar nog mer än någon som bara är anställd, men det är en hobby vi har, säger Johan Stålnacke leende.
– Det är mer en livsstil än ett arbete, tillägger Johan Lans.