Krögaren som blev inredningsarkitekt

En gång i tiden krogägare, i dag inredningsarkitekt.Anders Björkén har slagit in på en ny väg - och återigen lyckats.- Jag är lyhörd och bra på att lyssna in. Mitt mål är att leverera något beställarna inte själva visste att de ville ha, säger han.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2007-08-28 00:00
Anders Björkén kommer insläntrande på loungebaren Invit, ett av de senaste tillskotten i Luleås nöjesliv. På samma sätt, med shorts, läderarmband, gympaskor och en avslappnad attityd, har han både klivit in och tagit plats i en på många sätt konservativ värld, där arkitekter i svart polotröja och kavaj länge huserat ostörda.

Den före detta krogägaren - han startade och drev Pimpinella mellan åren 1987 och 2000 - har svarat för Invits inredning. Han gjorde även om inredning på nattklubben Cleo för ett par år sedan. Men Luleåuppdragen är små i sammanhanget, påpekar han.

De stora projekten har i stället handlat om hotellmiljöer. Ett av dem är Selma Lagerlöf Spa i Sunne, där 184 hotellrum och gemensamma utrymmen utformats utifrån sagoteman. Andra är Tott hotell i Åre, Statt i Eskilstuna, Quality Hotel Globe, Grand hotell, Berns hotell, Lydmar hotell, samtliga i Stockholm. På sju år har Anders Björkén hunnit med 16 hotell utöver andra arkitektuppdrag.



Hans inredningsfilosofi är enkel men anspråksfull: allt spelar roll, ner till minsta detalj. Något som inte betyder att det är Anders Björkén själv som ska veta och göra allt.

- Jag har läst kurser på högskolenivå och kan kalla mig inredningsarkitekt. Men jag samarbetar även med arkitekter, designers och ingenjörer, bland annat vid MAF Arkitektkontor. Man är aldrig bättre än de personer man omger sig med, säger han.

Att ha egna anställda fick han nog av under åren som restaurangägare. Som enmansföretagare styr han över sin egen tid, jobbar mycket men kan också gå ut och promenera med musik i öronen för att få igång kreativiteten.

- Tack vare att jag har många att samarbeta med, inte minst här i Luleå, klarar jag ändå större uppdrag.



Anders Björkén är en av fyra som just nu konkurrerar om att få utforma ett exklusivt spahotell i Larvik söder om Oslo. Det handlar om 188 rum, 18 000 kvadratmeter och en budget på 450 miljoner norska kronor.

Dessutom tävlar han i höst med ett förslag till inredning av ett kongresshotell i Trondheim på 36 000 kvadratmeter och en budget på 700 miljoner norska kronor.

- Uppdraget i Trondheim skulle innebära att tre till sex man från exempelvis MAF engagerades under två år. Det säger lite om storleken på projekten, säger han.

Hittills har han främst arbetat med hotell, restauranger, kontor, butiker och offentliga miljöer. I Dubai och Genève handlade det om privatpersoners hem, men det hör till undantagen.

Hans inställning till inredning må vara kontroversiell, men har visat sig fungera:

- Det finns bara en regel och det är att det inte finns några regler. Det mesta går att lösa rent tekniskt, det är ofta en kostnadsfråga. Blir det för dyrt har jag inga problem med att släppa idén, backa och gå vidare.



Anders Björkén värjer sig när samtalet kommer in på Pimpinella. Det märks att det är ett avslutat kapitel, något han lagt bakom sig. Men han sträcker sig i alla fall så långt att de sex stilmässiga förändringar han gjorde, ungefär en vartannat år, innebar att han fick utlopp för sitt inredningsintresse.

- Jag har alltid haft en kreativ läggning. Som barn sågade jag sönder legobitar för att kunna bygga exakt som jag ville.

Lika stark är hans affärsmässiga sida, han är företagare ut i fingerspetsarna. Själv beskriver han sig som en "kreativ kapitalist".

- Konstnärer lägger ner lika mycket energi på sitt arbete som jag men tjänar inga pengar på det, tyvärr. Det är en anledning till att jag gör det jag gör och inte ägnar mig åt att måla tavlor.



Det finns även andra egenskaper som kan förklara hans framgång. Dit hör hans noggrannhet, ingenting lämnas åt slumpen.

Hemsidan (www.bjorken.com) är ett exempel på det. Ett annat är de realistiska bilder med ljussättning ur olika vinklar - det går till och med att tända och släcka lampor - som han tar fram för att visualisera sina projektförslag, ritade i ett digitalt 3D-program som lämnar traditionella CAD-varianter långt bakom sig. Ett tredje är hur han inte drar sig för att designa själv eller specialbeställa detaljer som behövs till olika miljöer.

Din avspända stil, hur omedveten är den egentligen?

- Jag gillar att klä mig bekvämt och lite slött. Men visst, det är ett bra sätt att sticka ut på också…

Fakta Anders Björkén

Namn: Per Anders Björkén

Familj: Lucas, 7 år

Bor: Hus i Charlottendal i Luleå.

Yrke: Inredningsarkitekt

Ålder: 45 år

Aktuella projekt: 90 rum i ett hotell i Nyköping, 160 rum i ett Uppsalahotell och 180 rum i ett hotell i Nacka. Är dessutom i färd med att utforma en enhetlig stil för sex IT-gymnasier i Sverige, placerade på olika orter.

Bakgrund: Från Skurholmen i Luleå. Startade och ägde Pimpinella, som efter försäljning blev Magneto och därefter Il Lardo.

Inspireras av: "Det är ta mig tusan allt möjligt, men oftast i stadsmiljöer.".

Yrkesmässigt mål: "Det vore toppen att utforma ett helt hotell, även själva byggnaden utvändigt. I dag handlar det om allt det invändiga i en befintlig byggnad".

Privat mål: Att ha det så skönt som möjligt, jobba lagom och hänga med min son. Mitt tidigare mål att tjäna så mycket pengar som möjligt finns inte längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!