Det handlar om fallet med förre S-toppen Leif Wikman, 61, som fick kommunal förtidspension och samtidigt kunde fakturera kommunen på stora summor till sitt bolag Wikman konsult.
Ändrade regler
Om han fått pengarna som lön hade pensionsutbetalningarna minskat, men genom att pengarna gick till bolaget så skedde inte detta.
I går beslutade kommunfullmäktige i Luleå att ändra reglerna så att även pengar till företag ska samordnas med den kommunala pensionen.
Men enligt ledamoten Mattias Karlsson (M) så innebär den här förändringen inget för de politiker som är arvoderade i dag. För dem gäller ingångna avtal, vilket skulle innebära att kryphålet fortfarande är öppet.
Personalkontorets expert, Eva Jakobsson, kunde i går kväll inte säga emot honom. Hon visste inte om gårdagens beslut bara gäller för arvoderade politiker som startar sin karriär efter att beslutet trätt i kraft.
Men enligt kommunalrådet Karl Petersen (S) så råder det inga tvivel om att Leif Wikman inte kommer att kunna ta ut ersättning via sitt bolag utan att det samordnas med pensionen.
- Det här gäller såklart för Leif Wikman, sade Petersen.
Timanställd
Fullmäktige beslutade även att uppmana Sveriges kommuner och landsting att ändra på de generösa pensionsvillkoren för politiker. I flera kommuner kan de efter tolv år som politiker gå i pension vid 50 års ålder. I Luleå gäller 60 år.
Leif Wikman, som inte kommenterar fallet, tar inte längre ersättning via sitt företag. Han är numer timanställd på det uppdrag han har åt stadsbyggnadskontoret.