– Jag känner ilska och stor uppgivenhet över att kommunen inte tittar internt på vad som behövs för kulturen i stället, säger Åsa Lundmark, teaterkonsulent vid Riksteatern Norrbotten.
Den heta debatten om arrangemanget Kulturhelg rasar därmed vidare. Luleå kommun satsade cirka 30 000 kr per person på de hitbjudna gästerna (se faktaruta).
– Sina egna till stor del ideella föreningar håller man däremot kort. Riksteatern i Luleå får 45 000 kr per år, vilket är tredje minst i Norrbotten. Man kan jämföra med Jokkmokk som ger 130 000 kr. När det gäller avsatta resurser för att teatrar ska kunna resa runt och spela på exempelvis skolor och fritids, är Luleå nästan sämst i klassen i Norrbotten, säger Åsa Lundmark.
Läs mer: Kulturhelg blev hockeyfest
Hon tycker vidare att Luleå far fram med falsk marknadsföring när man försöker locka exempelvis Maximteatern till staden.
– Sedan Norrbottensteatern fick minskade anslag och slutade turnera med sin huvuduppsättning är teaterns stora scen väldigt uppbokad. För mer avancerade föreställningar finns då bara Kulturens hus stora scen. Kulturens hus har inte i sitt uppdrag att arrangera teater och då återstår någon ideell arrangör. Att ställa scenen i ordning med rätt utrustning för teater eller dans kostar kanske 20 000 kr, alltså ryker hälften av det årliga bidraget till föreningen bara där.
Scenbristen har fått till följd att stora nationella uppsättningar tidigare år vänt i Umeå, enligt Åsa Lundmark.
– Luleå har olösta strategiska problem kring kulturevenemang och arrangörsskap som man borde se över först innan man satsar stora pengar i en sån här sak.
Läs mer: PR-strategen hyllar Nordströms satsning
Anja Örn vid Galleri syster tycker att kommunen är för dålig på att använda sig av de lokala aktörerna i marknadsföringen av staden.
– Det finns många ideella krafter som gör ett stort jobb. Vi har ett stort nätverk och vi söker hela tiden medel för att kunna göra ännu mer. Det blir en obalans när man läser om en sån här satsning, säger hon.
Hon får stöd av Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård.
– Jag har förståelse för att breddkulturens föreningar är frustrerade över att bli osynliggjorda på det här sättet. Man kan faktiskt dra en parallell till idrotten där anslagen till elitlagen ökat stort medan gräsrotsföreningarna får kämpa utan ökat stöd.
– Jag tycker att kommunen gör rätt som satsar på en aktiv marknadsföring. I övrigt har jag inga direkta synpunkter eftersom jag själv var upptagen av Bok och bild, säger Omar Jakobsson (S), ordförande i kulturnämnden.