"Kuppmakarna visste exakt vad de gjorde"

"Noga planerat och övervägt in i minsta detalj". Kuppmakarna inom Socialdemokraterna visste exakt vad de gjorde, säger statsvetaren Simon Matti vid Luleå tekniska universitet.

VÄLPLANERAT. Statsvetaren Simon Matti tror att de S-märkta kuppmakarna var mycket väl medvetna om vad de gjorde.

VÄLPLANERAT. Statsvetaren Simon Matti tror att de S-märkta kuppmakarna var mycket väl medvetna om vad de gjorde.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-11-21 12:08

– De vet konsekvenserna mycket väl och det har nog krävts mycket tankearbete innan man iscensatt det. Det har knappast varit ett lätt beslut att ta, med tanke på följderna och den tradition som finns inom socialdemokratin där partidisciplinen alltid värdesatts högt.

Vilka politiker kan vara villiga att ta ett sådant här beslut?

– Det är jättesvårt att spekulera i. Men de som kan motivera det inför sig själva. Det är ett tydligt ställningstagande. Troligen ser de det som sin moraliska skyldighet eftersom de vet hur stämningen är bland deras väljare. De känner att de inte kan ställa upp på att Kent Ögren väljs som ordförande i landstingsstyrelsen.

Simon Matti fortsätter:

– Det ligger väl nära till hands att de kommer från Malmfälten eller östra Norrbotten, där kritiken varit hårdast. En rimlig kalkyl kan vara att det handlar om äldre, erfarna politiker som inte har så mycket att förlora. Men det kan också vara yngre politiker som helt enkelt drivs av en övertygelse. Tids nog kommer vi antagligen få veta vem och varför.

Varför kliver de inte fram direkt?

– Det är klart att det är jättekänsligt inom partiet. Man står utan ordförande i landstingsstyrelsen. Det sticker i ögonen på både väljare och partikollegor.

Är du överraskad att det händer?

– Både och. Men ända sedan valet har man sett att situationen har varit mycket svår. Det är känsligt och infekterat inom partiet och majoriteten har varit mycket bräcklig.

Kan Socialdemokraterna sitta kvar och styra landstinget?

– Svårt att säga. Besluten avgörs i landstingsfullmäktige och där har man majoritet och kan fatta de beslut som man vill. Förutsatt att man kan lita på sin majoritet, vilket nog är svårt efter detta. Man ska inte heller underskatta förlusten av landstingsrådsposten.

Kan Kenneth Backgård sitta kvar som ordförande i landstingsstyrelsen utan att ha majoritet?

– Jadå. Som landstingsråd har han kontroll på det löpande arbetet och landstingsfullmäktige sammanträder inte så ofta. Men det blir snurrigt att sitta som ordförande med en minoritet.

Vad tror du händer nu?

– Jag tror att man kommer försöka hitta nya majoriteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om