Kyzyls halssångare väntar på turisterna

Direktflyg mellan Luleå och Kyzyl? Knappast.NSD:s nyhet var en komplett lögn, presenterad som sanning.Aprilskämtet uppmärksammades även i - Kyzyl.

Foto: DMITRY ASTAKHOV

Luleå2009-04-02 06:00
LULEÅ
I går publicerade NSD en nyhetsartikel där vi presenterade resultatet från Norrbottningarnas omröstning om ny flygdestination. Den lite förvånande vinnaren var staden Kyzyl, som ligger i den ryska Tuvarepubliken.
På bara åtta timmars flygavstånd kunde norrbottningarna få del av nya rön från forskningscentret Khoomei, där man forskar på halssång.
Lämmeltåg med halssångare
- Vi kommer tveklöst att få se många svenska halssångare som reser till Kyzyl, sade Stig-Björn Laika, researrangör på Ruswegian.
Allt var, förstås, fullständig osanning.
Aprilskämtet noterades på aftonbladet.se där det var med i en omröstning om lokaltidningarnas bästa skämt. Det vann inte.
Skämtet uppmärksammades även i Kyzyl, eftersom Vera Aspenfjäll i Ersnäs läste "nyheten" i NSD. Hon ringde en kamrat från studietiden i Murmansk, Nadezda Antofjeva, som i dag är chefredaktör för Kyzyl-tidningen Centrum av Asien.
Allt stämmer - nästan...
- Jag har själv varit i Kyzyl och allt som står om staden i artikeln stämmer. Jag ringde henne på en gång, och hon blev så glad, säger Vera Aspenfjäll, som själv härstammar från Ryssland.
Vera Aspenfjäll berättar att Nadezda Antofjeva ska skriva om NSD-skämtet i Kyzyl-tidningen redan i dag. Nyheten ska sedan följas upp med en förklarande artikel om att allt var ett skämt.
- Jag måste ringa igen för att höra hur folk reagerade, säger Vera Aspenfjäll.
Den riktiga omröstningen om ett nytt resmål från Luleå kommer att presenteras i lördagens tidning. Företaget Norwegian ska få resultatet och sedan undersöka om man ska öppna en ny flygrutt.
Halssång...
...finns inte, men övertonssång eller strupsång existerar. Det är en solistisk manlig sångteknik utvecklad i centrala Asien, särskilt bland mongoler och tuviner samt bland lamamunkar i Tibet.
En låg, uthållen ton bildas, vanligen långt ned i strupen. Genom att placera tungan på olika ställen i munhålan och ändra munhålans storlek och form får sångaren olika övertoner att framträda, med en tonkvalitet inte olik en vissling.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om