I Luleå skiner solen och det är kring nollstrecket på termometern. Som vanligt blåser det lite kallt, men solen har börjat värma. På Storgatan är det en del som promenerar. De flesta butikerna är dock stängda.
En av de få ställen som har öppet är Hemmakväll där man kan hyra video och handla godis. Emma Renberg, butiksansvarig, berättar att det har haft många kunder inför påsken, men att hon inte räknar med att det ska vara så under långfredagen.
Anledningen är dock inte att folk sitter hemma och har tråkigt.
- Det är ju fint väder och många åker ju bort under påsken, säger hon.
Så inget tecken på tristess där inte.
Nåja, jag vandrar vidare längs Storgatan. Pudeln Rufus kommer med matte Erika Strömberg. Rufus har hittat en mugg som han bär på och han ser inte ut att ha det tråkigt.
- Nä, det är härligt med våren. Han hittar en massa saker när det tinar, vantar, mössor och nu en mugg. Jag tycker inte heller att det är tråkigt med långfredag. Det är fridfullt på något sätt, säger Strömberg.
Fram till 1969 var det enligt lag förbjudet med offentliga nöjen som biografer, teatrar och danstillställningar på långfredagen. Barn hölls inomhus och det var en dag av sorg och bot.
Åke Jonsson och Lola Lundberg kommer ihåg hur det var.
- Jag tror att det var sorgemusik på radion, säger Jonsson.
Men inte heller de hade tråkigt utan njöt av sol och promenad.
Det är barnen som ha koll visar det sig. De vet varför långfredagens traditionellt är en sorgens dag. Clara Sjögren, 10, och Pontus Sjögren, 8, berättar att Jesus dog på korset då.
De förvånas över att det en gång i tiden var olagligt att roa sig på långfredagen. Deras mamma, Jenny Boman, konstaterar vilket program som börjar just på långfredagen.
- Lets dance.
Jag uppmanar dem att gå hem och ha tråkigt tills dess danstävlingen på tv börjar.
Några studenter som tipsar mig om var jag kan hitta folk som har det tråkigt. Inte till minne av Jesus korsfästelse visar det sig. Det är visst tentaperiod på universitetet och där är det kanske inte så muntert.