– Vi kompromissar så mycket med den medicinska säkerheten att jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan någon blir allvarligt skadad. Det är väldigt obehagligt, säger hjärtläkaren Maria Joelsson.
Hon talar för samtliga läkare vid medicin, hjärta, geriatrik, lunga och infektion. Redan för fyra veckor slog de larm om en situation på väg att bli totalt ohållbar.
– Sedan dess har ingenting hänt. Ledningen har inte insett allvaret i situationen, säger Maria Joelsson.
Bristen på vårdplatser blir allt svårare. Den bild hon målar upp av vården i Sunderbyn är skrämmande:
Patienter som skrivs ut fast de borde vara kvar.
Patienter som inte läggs in trots att de är i behov av sjukhusvård.
Patienter som ligger på fel avdelning.
För många patienter i salarna.
Sjuksköterskor och undersköterskor som är så hårt belastade att de blir utslitna och sjukskrivna.
Läkare som tvingas använda stor del av sin tid till att hitta logistiklösningar i stället för att undersöka patienter.
Läkare som inte orkar med den psykiska belastningen att fatta beslut som inte känns patientsäkra.
– Jag pratade med en överläkare som jobbat 30 år här. Han sa "jag orkar inte ha det så här längre". Den nedre gränsen för vad vi är beredd att göra flyttas hela tiden. I dag tar vi beslut som vi för ett halvår sedan hade ansett omöjliga. En följd av att vi skickar hem så många patienter är att det bara blir de svårast sjuka kvar. Det innebär att sköterskorna får slita jättehårt, säger Maria Joelsson.
Sunderby sjukhus är sedan i tisdags i förstärkningsläge, vilket bland annat innebar att patienter kan skickas till andra sjukhus eftersom man inte kan ta emot dem. Att läget är extra kaosartat nu beror på årstidsbundna sjukdomar och skador.
– Det blir alltid en topp i januari-februari. När man ligger på gränsen till vad man klarar i normalläget så klarar man inte topparna. Och hur ska det gå till sommaren?
Läkarna har krävt att få träffa den högsta ledningen. Och på måndag är ett möte med landstingsråden och landstingsdirektören inplanerad.
– De säger att de inte kan göra något och att det är likadant i hela landet. Men något MÅSTE de göra. Anställa hemtjänstpersonal så att patienthotellet kan användas som korttidsboende. Avlasta sköterskorna genom att anställa personal som kan göra vissa sysslor. Vad som helst. Det här går inte går längre, säger Maria Joelsson.