– Det är ett kritiskt läge. Vi måste ha en hållbar budget för att kunna fortsätta investera i en likvärdig vård i hela länet, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).
Trots beslutade åtgärder fortsätter kräftgången i ekonomin. Årets minus beräknas bli 285 miljoner kronor. Detta trots att det bara är sex år sedan landstinget höjde skatten med en krona.
– Vi kommer fortsatt att titta över verksamheten. Ingen får frisedel för att vi höjer skatten.
Maria Stenberg menar att utmaningarna är enorma.
– Vi har fem sjukhus. Vi vill ha minst en hälsocentral och folktandvård i samtliga kommuner. Vi har en åldrande befolkning och vi finns på en fjärdel av Sveriges yta.
Samtidigt har Norrbotten i dag Sveriges lägsta landstingsskatt med 10,18. Med en höjning på 1,16 hamnar Norrbotten på 11,34 – ganska precis på snittvärdet för riket.
Till bilden hör dock att länets kommuner generellt ligger högt med kommunskatten (se annan artikel). Stenberg, som själv är bosatt i Arjeplog, är medveten om villkoren.
– Jag förstår att man tycker det är jobbigt. Samtidigt är det ologiskt att Norrbotten har Sveriges lägsta landstingsskatt.
Beslutet ska tas på landstingsfullmäktige i november. De rödgröna har dock en bräcklig majoritet med endast ett mandats övervikt.
Är ni säkra på att få igenom det?
– Det förutsätter jag. Det är partidistrikten i de tre samarbetspartierna som enats i det här beslutet.
Och ni socialdemokraterna är säkra på att ni har er egen grupp med er?
– Ja. Vi har haft en lång process i vår grupp och det är gediget förankrat.
Kritiken från oppositionen är hård.
– Problemet är att vi inte har den politiska förmågan nu att effektivisera verksamheten. Det är egentligen det vi skulle behöva. Skattehöjningen är uppäten redan 2018, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Moderaterna.
Även Centern reagerar kraftigt.
– Vi tycker inte att man inte vänt på alla stenar. Landstinget äger en hel del skog och fastigheter, exempelvis. Hur ser det ut med bemanningen i landstingsdirektörens stab och i det regionala utvecklingsarbetet? säger Lars-Åke Mukka, tf gruppledare.
Det största oppositionspartiet, Norrbottens sjukvårdsparti, avvaktar.
– Jag är förvånad över storleken på höjningen och kanske även på att majoriteten kör ett eget race utan kontakta oss. Om vi ska vara med på noterna så är en förutsättning att pengarna går till vården, säger Kenneth Backgård, gruppledare.